Essote tutkinut long covidin oireita kyselyllä – Moni kertonut terveydenhuollon edelleen vähättelevän oireita. Tietoa kaivataan lisää

Essoten alueella on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa keskiviikon 8. syyskuuta jälkeen. Valtaosa tartunnan saaneista oli jo karanteenissa ja laajoja altistumisia ei ole ilmennyt.

– Noin 30 viikkotartunnan tahti näyttäisi jatkuvan. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä ketään. Seuraamme koteihinsa eristettyjen sairastajien vointia säännöllisesti, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Essote kertoo lähettäneensä kesällä oirekyselyn alueella koronavirustaudin sairastaneille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää pitkittyneen koronavirustaudin yleisyyttä ja oirekuvaa. Pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo alustavia tuloksia:

– Kyselyyn vastasi 162 henkilöä ja long covidin oireista kertoi 55 prosenttia vastaajista. Heistä viidennes kuvasi oireiden haittaavan arkea merkittävästi.

Merkittäviksi oireiksi kyselyn perusteella nousivat sykkeen vaihtelu, päänsärky, huimaus, hengenahdistus, raajakipu ja henkinen ahdistus. Näitä esiintyi kolmanneksella pitkittyneen koronataudin oireita kokeneilla.

Oireissa nousi esiin merkittävänä myös maku- ja hajuaistin puutos, sekä monia muitakin oireita, kuten aivosumun kokemusta, silmäoireita ja ihon kuivuutta.

– Pitkittyneitä oireita kokeneista noin puolet ilmaisivat, että heidän oireitaan ei oteta riittävän vakavasti terveydenhuollossa. Tämä kertoo varmasti myös siitä, että terveydenhuollon ammattilaisillakaan ei ole vielä tarpeeksi tietoa pitkittyneestä koronavirustaudista, ja siksi näitä on erittäin tärkeää tutkia vielä lisää ja tarkasti, Gärdström sanoo.

Essote on lähestynyt tutkimuksellaan myös THL:ää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut