Korona: Essoten alueella 12 koronatartuntaa – Altistumismäärät suuria harrastusten, päiväkotien ja koulujen piireissä

Koronatestiin tulee edelleen hakeutua jo pienten oireittein ilmaannuttua. Minna Lyytinen
Tara McLees

Tara McLees

Essoten alueella on viikonlopun aikana todettu 12 koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista löytyi Mikkelistä ja ne ovat aiheuttaneet paljon altistumisia päiväkodeissa ja kouluissa.

– Tartunnat painottuvat vahvasti 1–19-vuotiaiden ikäluokkaan ja heidän lähipiireihinsä sekä nuoriin rokottamattomiin aikuisiin. Altistumismäärät ovat nyt suuria harrastusten, päiväkotien ja koulujen piireissä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

– Käytännössä jäljityksessämme ja testauksessamme on nyt meneillään koko epidemian kiireisimmät ajat ja se heijastuu väistämättä viiveinä Essoten muihin palveluihin. Toivon, että jäljittäjiemme soittamiin puheluihin myös vastataan, ne tulevat usein tuntemattomista numeroista, Seppälä jatkaa.

Karanteeniin asetettuna on tällä hetkellä noin 360 henkilöä, joista kolmasosa kertyi viikonlopun aikana. Myös koronatestauksessa on nyt ruuhkaa, viikonlopun aikana otettiin yli 500 näytettä. Mikkelissä testataan täydellä kapasiteetilla, keskussairaalan kolmella näytteenottopisteellä. Mikäli nettiajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja, oireisten tulee soittaa Päivystysapuun 116117 mahdollisimman pikaisen testiajan saamiseksi.

– Koska altistumismäärät ovat näin korkeita, on tärkeää hakeutua hyvin herkästi testiin, jos koronaan viittaavia oireita ilmenee ja olla tapaamatta muita. Mikkelissä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mille näytteenottopisteelle ajan on saanut, puhelimitse varatut ohjataan usein päivystyksen sisäpihan punaiselle teltalle, nettivaraukset sairaalan pääoven vierustalle, Seppälä kertoo.

Etelä-Savon rokotuskattavuus on kivunnut kakkosrokotteiden osalta jo 60 prosenttiin alueen koko väestöstä ja alue on THL:n rokotustilastossakin valtakunnan kärjessä kakkosrokotuksissa. Ykkösrokotteen on saanut 78,5 prosenttia Etelä-Savon väestöstä. Kakkosrokotusten vauhdittaminen jatkuu, sillä rokotteiden saatavuus on nyt hyvällä tasolla.

Koska altistumismäärät ovat näin korkeita, on tärkeää hakeutua hyvin herkästi testiin, jos koronaan viittaavia oireita ilmenee ja olla tapaamatta muita.

Santeri Seppälä

– Walk in -rokotusten suosio kakkosrokotusten aikaistamisessa on ollut suurta ja nyt avaamme myös nettivarauksen kakkosrokotuksen aikaistamista haluaville. Netistä voi nyt varata aikaisemman ajan kakkosrokotukselleen, kunhan ykkösrokotteesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa kakkosrokotuksen hetkellä, pandemiapäällikkö Hans Gärdström ilmoittaa.

Kakkosrokotuksen aikastajien ei enää tarvitse olla Essoteen erikseen yhteydessä. Jos kakkosrokote jäi hakematta syystä tai toisesta, voi sille varata nyt helposti uuden sopivan ajan.

Kommentoi