Kolumni: Digiliikenteessä on kuljettava turvallisesti

Tara McLees

Tara McLees

Sisä-Suomen poliisi ilmoitti viime viikolla tutkivansa tapausta, jossa keskisuomalaista miestä epäillään yhteensä yli viidestäkymmenestä sosiaalisessa mediassa tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Viime viikon loppuun mennessä poliisi oli tunnistanut 53 uhria, mutta uhreja epäillään olevan jopa 200.

Nuorin uhreista on vasta kahdeksanvuotias.

Poliisin tiedotuksen mukaan epäillään, että mies on esiintynyt sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä lapsena ja saanut useat lapset lähettämään itselleen videoita ja kuvia, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja.

Epäilty on ollut poliisin hallussa vangittuna huhtikuusta alkaen.

Rikosepäilystä on tullut poliisille vain yksi rikosilmoitus, sillä lapsen vanhempi oli löytänyt yhdeksänvuotiaan lapsensa puhelimesta keskustelun, jossa lapsi puhui ystävilleen epäillystä.

Julkisuuteen tiedotettu tapaus nostaa monen vanhemman ihokarvat pystyyn. Tällainen tapaus, missä aikuinen esiintyy somessa nuorena ei ole ensimmäinen laatuaan, eikä valitettavasti myöskään viimeinen.

Julkisuuteen tiedotettu tapaus nostaa monen vanhemman ihokarvat pystyyn.

Sosiaalinen media ja internet yleensä ovat maailmoja, joissa tapahtuu paljon pahaa kaiken ikäisille ihmisille. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin suurimmassa vaarassa, sillä aivan pienen lapsen käsityskyky ja oman itsensä suojaaminen ei ole vielä tarpeeksi hyvällä tasolla.

Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että me aikuiset tiedämme koko ajan, mitä lapsi tai nuori puuhaa älypuhelimensa tai tietokoneen parissa. Kaukana on aika, jolloin sitä pystyi vielä välttelemään, että lapsi ei älypuhelimeen koske tai tietokoneeseen päin edes katso. Nykyään nämä laitteet ovat kiinteä osa lasten ja nuorten elämää, joten niiden kanssa on opittava toimimaan oikein ja turvallisesti.

Lasten oikeuksien toteutumista ja toimintaa edistävä Suojellaan Lapsia -järjestö on aloittanut Turvallisesti Digiliikenteessä -kampanjan, jonka avulla pyritään turvaamaan lasten oikeus tietoon, oppimiseen ja turvallisuuteen digitaalisessa ympäristössä. Aivan, kuten liikenteessäkin järjestö muistuttaa.

Kaiken kasvatuksen tarkoituksena on vahvistaa lapsen kykyä parantaa omia valmiuksiaan suojella itseään omaa turvallisuutta vaarantavissa tilanteissa ja opettaa mikä on oikein, mikä väärin, mitä kannattaa vältellä, mikä on sopivaa ja hyväksyttävää.

Järjestö painottaa, että aikuinen toimii aina lapselle tärkeänä esimerkkinä ja mallina mediankäytössä. Aikuisten tulee seurata lapsen taitojen kehittymistä ja karttumista ja antaa lapselle myös palautetta hänen toiminnastaan.

Suojellaan Lapsia -järjestö on kehittänyt Turvallisesti digiliikenteessä -liikennevalomallin, jonka tarkoituksena on pohtia yhdessä lapsen kanssa mediankäyttöön liittyviä sopimuksia ja sääntöjä.

Ideana on osallistaa lasta häntä koskeviin keskusteluihin ja päätöksentekoon ikätasoisesti.

Punaisen valon kohdalla mietitään muun muassa asioita, jotka voivat olla kiellettyjä, riskialttiita tai uhkaavia, joita mediankäytössä tulisi välttää. Keltaisen valon kohdalla pohdinnassa ovat asiat, jotka voivat olla tapauskohtaisia tai harkinnanvaraisia.

Minkälaisista asioista lapsi voisi keskustella tai neuvotella vanhemman kanssa?

Vihreä valo puolestaan edustaa hyötyä, iloa ja hyvää fiilistä tuovia asioita mediankäytössä.

Kommentoi