Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Savon korona-tilanne heikentynyt –  Pieksämäen rokotustahti on hyvä, eikä aikoja ole peruttu

Etelä-Savon korona-tilanne on huonontunut nopeasti. Viime viikonloppuna alueella todettiin 14 tartuntaa ja alkuviikon aikana yhteensä 16 tartuntaa, joista kolme Pieksämäellä. Keskiviikon 28. heinäkuuta jälkeen alueelta on löytynyt vielä yhdeksän koronatartuntaa lisää.

Pieksämäen johtava ylilääkäri Harri Makkonen kertoo, että Pieksämäellä todetun kolmen tartunnan lisäksi kaupungissa on karanteenissa viisi ihmistä. Julkisia altistumispaikkoja ei Pieksämäellä ole ollut.

– Suosittelen ihmisiä noudattamaan kansallisia hygieniaohjeita edelleen ja välttämään lähikontakteja. Uudet virusmuunnokset tarttuvat herkästi nyt myös ulkotiloissa, hän painottaa.

Essoten alueella havaitut tartunnat painottuvat rokottamattomiin ja kertaalleen rokotettuihin alle 40-vuotiaisiin ihmisiin.

– Sairaalahoidossa meillä ei ole ketään, mutta viimeisen viikon aikana kaksi potilasta on lähetetty kotipaikkakunnillensa sairaalahoitoon. Koronatauti ei ole vaaraton nuorillekaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Etelä-Savon alue on edelleen koronaepidemian perusvaiheessa.

Odottelemme ohjeistusta nuorison ja lasten rokotuksista.

Marja-Riitta Savolahti

Alkuviikosta Essote tiedotti, että alue alkaa olla lähellä kiihtymisvaiheeseen siirtymistä. Alueellinen koordinaatioryhmä, eli niin sanottu koronanyrkki on ollut alkuviikosta lähtien kokoontumisvalmiudessa.

– Mikäli tartuntamäärät jatkavat nousuaan ja sairaalahoidon tarve lisääntyy, täytyy kiihtymisvaihetta harkita. Meillä kaikilla on yksilöinä nyt vastuu koronatorjunnasta. Koronarokotteen ottaminen on tärkeää kaikille, jotka kuuluvat rokotettaviin ikäryhmiin, jotta esimerkiksi oppilaitokset voisivat aloittaa tulevan lukukautensa niin normaalisti kuin mahdollista, Gärdström suosittaa.

Myös Gärdström painottaa, että julkisissa tiloissa kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt erittäin vahvasti. Myös ihmisten väliset etäisyydet ovat oleellisia tartuntariskin pienentämisessä.

Koronarokotukset ovat edenneet tällä viikolla hyvää tahtia. Yli 73 prosenttia Etelä-Savon väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja reilut 45 prosenttia on saanut täyden rokotesarjan.

Myös Pieksämäellä rokotukset ovat sujuneet rokotuskoordinaattori Marja-Liisa Savolahden mukaan hyvin.

– Meillä on ensimmäisen Covid-19 -rokoteannoksen saaneita nyt 12 681 henkilöä ja toisen 7 849. Pieksämäellä on 17 373 asukasta, joten tästä muodostuu varsin hyvä rokotusprosentti. Vielä odotellaan alle 16-vuotiaiden perusterveiden lasten ja nuorten rokotusten alkamista, hän sanoo.

Alkuviikosta Pieksämäen perusturva ilmoitti, että tarjolla oli kahdeksan rokotusta nopeimmin ajan varaaville. Tämä ei kuitenkaan Savolahden mukaan johtunut siitä, että ihmiset olisivat peruneet rokotusaikoja.

– Tehosteaikoja on peruuntunut todella vähän, ihmiset siis ovat kiitettävästi noudattaneet tehosterokotusaikoja, vaikka on parhain kesäloma ja helleaika ollut. Joskus kuitenkin käy niin, että useampi rokote jää yli, koska ne eivät ole yksittäispakattuja. Teemme aina kaikkemme, että ne tulevat käytettyä. Siitä tuossakin oli kysymys, kun Modernarokotetta jäi yli.

Pieksämäkeläisiä rokotetaan päivässä yhteensä noin 150–230 henkilön vauhdilla.

– Tämä tahti jatkunee vielä syyskuun puoliväliin. Sitten tehostepäiviäkin on vähemmän. Odottelemme ohjeistusta nuorison ja lasten rokotuksista. Lisäksi keräämme tästä urakasta kaikki hyviksi osoittautuneet käytännöt talteen tulevia influenssarokotuksia ja mahdollisia kolmansia Covid-19 rokotuksia varten talteen.