Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona: | Etelä-Savo lähellä kiihtymisvaiheeseen siirtymistä – Pieksämäellä kolme tartuntaa

Essote tiedottaa, että koronatesteissä on todettu alkuviikon aikana peräti 16 koronavirustartuntaa. Viikonloppuna tartuntoja todettiin yhteensä 14.

Pieksämäellä on tämän viikon aikana todettu kolme koronatartuntaa. Kaikkien tartuntojen alkulähde on paikkakunnan ulkopuolella ja julkisia altistumispaikkoja ei ole tiedottaa Pieksämäen kaupunki. Tartunnoista karanteeniin on määrätty viisi henkilöä.

Koronarokotuksiin ei aikoja varata enää aiempaan tahtiin ja siitä syystä aikoja ei ole niin runsaasti varattavissa sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Aikoja kuitenkin on tarjolla, mutta ei välttämättä joka päivälle.

Sähköisesti ajan voi varata osoitteesta https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view= tai puhelimitse numerosta 015 788 4430. Puhelinpalvelu on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–13 ja se toimii ainoastaan takaisinsoittopalveluna.

Palvelussa voi olla ruuhkaa ja puhelua voi joutua odottamaan pari arkipäivää, puheluita ei soiteta viikonloppuisin.

Koronarokotteen toista annosta voi aikaistaa rokotteiden saatavuuden puitteissa ja aikaisintaan kahdeksan viikon päähän ensimmäisestä annoksesta. Välin lyhentämistä alle kahdeksaan viikkoon tulee harkita tarkoin ja vain perustellusta syystä. Uuden rokotusajan varaus tapahtuu soittamalla, jolloin saadaan varattua toinen rokotusaika lyhemmälle välille.

Maanantaina ja tiistaina Mikkelissä otettiin yhteensä noin 320 näytettä.

– Näiden lisääntyvien tartuntamäärien perusteella on todennäköistä, että alueellamme on nyt ihmisiä, joilla on koronatartunta, mutta he eivät vielä tiedä sitä. Tartuntoja on tullut nyt myös ulkotiloissa tapahtuneissa ystävysten kohtaamisissa. Se kertoo siitä, että virus voi tarttua todella helposti, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Gärdström painottaa, että julkisissa tiloissa kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt erittäin vahvasti. Myös ihmisten väliset etäisyydet ovat oleellisia tartuntariskin pienentämisessä.

Etelä-Savo on tartuntamäärien valossa erittäin lähellä siirtyä epidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen koordinaatioryhmä, eli niin sanottu koronanyrkki on kokoontumisvalmiudessa.

– Mikäli tartuntamäärät jatkavat nousuaan ja sairaalahoidon tarve lisääntyy, täytyy kiihtymisvaihetta harkita. Meillä kaikilla on yksilöinä nyt vastuu koronatorjunnasta. Koronarokotteen ottaminen on tärkeää kaikille, jotka kuuluvat rokotettaviin ikäryhmiin, jotta esimerkiksi oppilaitokset voisivat aloittaa tulevan lukukautensa niin normaalisti kuin mahdollista, Gärdström suosittaa.

Pandemiapäällikkö on laskenut Etelä-Savon rokotekattavuuden olevan kaiken ikäisestä väestöstä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen suhteen nyt noin 73 ja 43 prosenttia. Lukemat ovat hieman suuremmat, kuin THL:n tilastoissa Etelä-Savon osalta, sillä kaikista kunnista ei rokotusmäärät ole vielä siirtyneet valtakunnan tilastoon.

THL:n vastaavat prosenttiosuudet koko maan osalta olivat tiistaina 70,6 ja 40,2.