Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väkiluku nousuun uhriseremonialla

Kolumni

Tiistain 27.7. Helsingin Sanomissa oli juttu Tanskasta 1950-luvulla löytyneestä suomuumiosta. Tätä noin 2 400 vuotta sitten suohon haudattua henkilöä kutsutaan Tollundin mieheksi ja hänen iäkseen on arvioitu 30–40 vuotta. Mies haudattiin sikiöasentoon ja hän oli alasti lukuun ottamatta päähinettä ja lanteilla olevaa vyötä. Hänellä on kaulassaan nahkainen hirttoköysi ja hänen suolessaan oli ohrapuuroa, jonka seassa oli pellavaa sekä useiden kasvien ja rikkaruohojen siemeniä. Edellä mainittu viittaa siihen, että mies on kuollut jonkinlaisessa rituaalissa. Sitä ei tosin tiedetä, millaisesta rituaalista on kyse: lepyteltiinkö ihmisuhrilla suuttuneita jumalia vai kiitettiinkö heidän suosiostaan? Paha mennä sanomaan, todisteet ovat vähissä.

Millaista olisi elämä Pieksämäellä, jos ihmisiä uhrattaisiin milloin millekin asialle? Kaupungin väkiluku laskee, missä on syy? Kaupunginhallituksen kokouksessa todetaan äänin 7–4, että joku on suututtanut hedelmällisyyden jumalat ja lepyttäminen vaatii ihmisuhrin. Joku tohtii sanoa, että pienten kaupunkien väkiluvut kutistuvat säännönmukaisesti jumalia suututtamattakin. Jonkun toisen mukaan se on vain osoitus siitä, että ihmiset ovat hyljänneet jumalat kautta valtakunnan. Esitys viedään kaupunginvaltuustoon. Keskustelua, vastaesityksiä ja äänestyksiä. Yleisen mielipiteen kääntää uskottavan kuuloinen puheenvuoro sitä, että entisessä maalaiskunnassa uhrattiin ihmisiä säännöllisesti ja elämä oli mallillaan kaikilla sektoreilla. Vilja kasvoi, lapsia syntyi ja haitari soi. Päitä puistellaan ja huokaillaan, mutta minkäs päätökselle mahtaa. Enemmistö on puhunut.

Seuraavassa kokouksessa on päätettävä, kuka uhrataan. Kuka on se ihminen, joka on katsellut kaupunkia pahalla silmällä ja saanut aikaan niin vauvapulan, ikäihmisten kuolemat kuin muuttotappionkin? Vai uhrataanko joku nuori ja viaton, tässä asiassa on kaksi kiistelevää koulukuntaa. Uutiset tulevasta uhrauksesta leviävät paikallisille sosiaalisen median foorumeille ja lähtevät laukalle alta aikayksikön. Syntipukkeja löytyy kymmenittäin, ensi alkuun heistä puhutaan vihjausten kautta, mutta perjantai-iltana kielenkannat aukeavat ja uhrikuoleman ansaitsevista aletaan puhua nimillä. On nenä pystyssä kulkevia yrittäjiä, mulkkumaisia naapureita, kateellisia konepajatyöläisiä, omituisia vanhojapiikoja ja valheellisia juttuja kirjoittavia paikallislehden toimittajia. Valtuutetut kunnioittavat kaupunkilaisten omaa tutkimustyötä niin paljon, että jättävät päätäntävallan somessa lujiten huutaville. Syntipukki löydetään ja hänet päätetään uhrata torilla kesäkauden avajaisissa.

Kun katsoo maailman menoa, ei voi välttyä ajatukselta, että tähän suuntaan ollaan menossa. Valeuutiset leviävät ja niitä eivät kylvä ainoastaan trollaamisesta voimansa saavat paskasivustot, vaan myös autoritäärisyyteen ja yksinvaltaan mieltyneet valtioiden päämiehet. Vanhoilliset kristityt ovat löytäneet kumppanin populistisesta oikeistosta ja tässä liitossa lentää suvaitsevaisuus hyvin äkkiä ikkunasta ulos. Evoluutio ei enää kelpaakaan länsimaiselle ihmiselle, vaan jopa osa kansanedustajista toivoo luomisoppia kouluopetukseen. Tieteestä leikataan, vaikka juuri nyt sille olisi suurin tarve monenkarvaisten uskomusten vallatessa alaa.