Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Paljon riippuu omasta vastuullisuudesta

Koronarajoitusten höllentyminen on ihastuttanut ja vihastuttanut kansalaisia ympäri Suomen. Osa ihmisistä on vahvasti sitä mieltä, että rajoitusten purkaminen olisi voitu tehdä jo paljon aikaisemmin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että vieläkään ei tulisi rajoituksia höllentää, ettei korona-tilanne pahene uudestaan.

Oli niin tai näin, tämä nyt on tilanne. Kesän kynnyksellä moni tapahtumatuottaja ilmaisia turhautumisensa siihen, että rajoitusten purkaminen ja edes niistä puhuminen tulivat auttamatta liian myöhässä. Esimerkiksi Pieksämäen suurin yleisötapahtuma Big Wheels olisi tarvinnut tiedon höllennyksistä paljon aikaisemmin.

Kansa myös ihmetteli suuresti, miksei tapahtumaa rajoitusten höllennyksen jälkeen pantu kasaan kuukauden varoajalla. Tämä ei kuitenkaan tietenkään ole mahdollista, kun kyseessä on tämän kokoluokan tapahtuma.

Sen sijaan järjestäjätaho on ilmaissut vahvasti sen, että ensi vuoden suurtapahtuman järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Ja päästäänhän cruising-paraatia ihailemaan 17. heinäkuuta.

Essoten koronalääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että ihmiset tuppaavat nyt siirtämään toisen rokoteannoksen ottamista mukavuussyistä. Tällaisia syitä voivat olla muun muassa lomamatkat, mökkireissut ja muut ei niin välttämättömät tekemiset.

Essoten koronalääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että ihmiset tuppaavat nyt siirtämään toisen rokoteannoksen ottamista mukavuussyistä.

Tuntuu hassulta ajatella, että rokotuksia odotettiin kuin kuuta nousevaa, mutta nyt asenteet ovatkin muuttuneet löyhemmiksi, kun rokotus tulisi ottaa.

Kattavalla rokotesuojalla saavutetaan tilanne, jolloin koronavirus ei iske ihmisiin pahimmalla ja kohtaloikkaammalla tavalla, joten eikö tähän tilanteeseen pitäisi pyrkiä mahdollisimman pian?

Jalkapallon EM-kisaturismi on viime viikkoina aiheuttanut paljon puhetta koronatartuntojen lisääjänä. Tuskin se tuli kenellekään yllätyksenä, että kun matkustetaan maahan, missä koronatilanne on ollut huono, tartuntoja tulee väkisinkin lisää Suomeen.

Vastuullisuus ja fanius eivät välttämättä ole kulkeneet käsi kädessä.

Moni pohtii parhaillaan ulkomaanmatkojen mahdollisuutta. Finnair ja Norwegian ovat ilmoittaneet jatkavansa lentoja suhteellisen normaalisti pitkän tauon jälkeen. Tämä on tietenkin herättänyt suomalaisissakin kaukokaipuun, vaikka viheliäinen virustilanne jyskyttääkin takaraivossa.

Turvallinen matkustaminen on toki mahdollista, aivan kuten se on aina ollutkin. Se, kannattaako ulkomaille vielä lähteä lienee jokaisen itse päätettävissä. Valtiojohdon taholta on annettu viestiä siitä, että aivan vielä ei kannata matkalaukkuja pakata. Ymmärrettävästi asiantuntijat toivovat vakaampaa korona-tilannetta, ennen paluuta täysin koronaa edeltävään aikaan.

Aika suurella varmuudella voi tässä hetkessä todeta, että ihmiset ympäri maailman ovat lopen juurin kyllästyneitä koronaan. Koronasta puhumiseen, sen ajattelemiseen ja valitettavasti jopa siltä suojautumiseen. Kasvomaski tällaisilla helteillä tuntuu tukahduttavalta eikä käsidesillääkään tekisi mieli enää läträtä.

Turvallisuussuositukset kannattaa kuitenkin ottaa edelleen vakavasti, ettei korona-tilanne pahene Pieksämäellä tai Etelä-Savossa.

Kyllä ihmiset jaksavat vielä hetken aikaa noudattaa ohjeistuksia.