Pieksämäellä kaksi tartuntaa kahden viikon aikana – THL on antanut uuden ohjeistuksen koskien toista rokoteannosta

Koronarokotteen toisen annoksen ottaminen ajallaan kannattaa. Arkisto / Timo Pasanen
Tara McLees

Tara McLees

Pieksämäellä on kahden viime viikon aikana todettu kaksi koronatartuntaa. Pieksämäen kaupungin johtava ylilääkäri Harri Makkonen kertoo, että henkilöt ovat eristyksessä ja yksi ihminen on altistunut ja asetettu karanteeniin.

Koronatartuntojen ja rokotusten suhteen kaupungissa on Makkosen mukaan hyvä tilanne.

–Rokotteen ensimmäistä annosta on annettu yhteensä 12 372 kappaletta ja kakkosannoksiakin 4784. Tällä hetkellä annetaan pääasiassa 2. annoksia. Hyvä tilanne kaikkiaan.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL antoi tänään uuden ohjeistuksen koskien koronarokotteiden toista annosta.

– Eli 2. annoksen voi aikaistaa 8–11 viikkoon ensimmäisestä, jos se ei vaaranna muiden rokotteiden saantia eli se ei ole subjektiivinen oikeus kuitenkaan. Aikaisemmin siirron pystyi tekemään vain lääketieteellisestä syystä, nyt myös muista. Alle 8 viikon päähän ajan voi antaa vain lääketieteellisestä syystä, Makkonen kiteyttää.

Essoten rokotelääkärit ilmaisivat aiemmin viikolla huolensa siitä, että kyselyt toisen rokoteannoksen siirtämsiestä sopivampaan aikaan mukavuussyistä ovat ruuhkauttaneet Essoten puhelinpalvelukanavia ja jopa rokotuspisteiden henkilökuntaa.

Logistiikan ja rokotteiden riittävyyden vuoksi olisi hyvä, että jokainen ottaisi rokotteen annetulla ajalla.

Harri Makkonen

– Tuhannet ihmiset kysyvät nyt aikojen siirtoa vapaa-ajan ja muiden mukavuussyiden vuoksi. Jos aikoja muutettaisiin, meidän pitäisi irrottaa kymmeniä työntekijöitä asiaa hoitamaan, ja se olisi mahdotonta lomasesongin ja suurten potilasmäärien aikana. Se heijastuisi väistämättä myös rokotuskapasiteettiimme, kommentoi terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä aiemmin tällä viikolla.

Johtava ylilääkäri Makkonen on Seppälän kanssa samoilla linjoilla.

– Logistiikan ja rokotteiden riittävyyden vuoksi olisi hyvä, että jokainen ottaisi rokotteen annetulla ajalla. Ja jos ajan joutuu siirtämään, tehtäisiin se hyvissä ajoin.

Essote on alueellisesti rokottanut kertaalleen jo yli 66 500 henkeä, mikä vastaa yli 82 prosenttia alueen 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Kakkosrokotteen on saanut jo yli 30 prosenttia tästä ikäluokasta.

Koronavirustautiin sairastuneiden määrä on rokotekattavuuden myötä vähentynyt ja etenkin taudin vakavaan muotoon sairastuneita ja sairaalahoitoon joutuneita on entistä vähemmän.

Kommentoi