Kolumni: Juhannuksessa on edelleen taikaa

Keskikesän juhla on vihdoin täällä! Juhannuksen viettoon on yhtä paljon tapoja kuin on meitä ihmisiäkin. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan keskikesän juhlasta saa nauttia juuri niin kuin tahtoo. Sääkin näyttää ennusteen mukaan lämpimältä, tosin epävakaiselta.

Toiset suuntaavat mökeille rentoutumaan ja toiset viettävät kaupunkijuhlaa. Onpa juhannus joillekin ihan tavallinen työviikonloppu.

Joidenkin juhannuksenviettoon kuuluvat edelleen olennaisena osana erilaiset taiat ja muut perinteet. Juhannusta on alunperin vietetty vuoden valoisimpana päivänä eli kesäpäivänseisauksen aikaan. Katolinen kirkko kuitenkin siirsi juhlan vieton kesäkuun 24. päivään eli vietettäväksi tasan puolta vuotta ennen joulua.

Nykyään juhannusta juhlitaan Suomessa ja Ruotsissa kesäkuun 20. ja 26. päivien välisenä lauantaina. Tämä tapa on jatkunut vuodesta 1955 lähtien.

Juhannuskokon uskottiin aikanaan pitävän pahat henget loitolla. Vastaavanlaisia tulia on sytytetty myös talvipäivänseisauksen aikoihin. Ennen muinoin uskottiin, että auringon liikkeiden muutokset aiheuttavat levottomuutta henkiolentojen keskuudessa.

Kokkojen lisäksi suomalaiseen juhannusperinteeseen kuuluvat saumattomasti koivuvastat, juhannussauna ja tanssit.

Se, kenen jakaman selfien näet tämän jälkeen Instagramissa ensimmäisenä, on elämäsi suuri rakkaus!

Alunperin juhannustaikoja tehtiin naimaonnen ja tulevaisuuden varalle. Monet taioista ennustivat tulevaa, etenkin aviomiehen laatua ja hedelmällisyyttä.

Alastomuus on kuulunut juhannustaikoihin aina.

Perinteisin juhannustaika lienee seitsemän tai yhdeksän erilaisen kukan kerääminen ja laittaminen yöksi tyynyn alle. Nukkuessa uneen pitäisi ilmaantua tuleva puoliso.

Toinen hauska taika ohjeistaa kävelemään juhannussaunan jälkeen takapuoli edellä kohti puupinoa. Takapuolen osuessa johonkin halkoon, saa halon muodosta viitteitä siitä, millainen tuleva puoliso on. Jos halko on halkaistu, on se toisen naisen varattu mies tai leski. Jos puu taas on kokonainen, merkkaa se sitä, että mies tulee olemaan täysin taian tekijän oma.

Kun taas juoksee alasti saunasta tullessa ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan.

Alasti juoksenteleminen toki voi tuoda vastaan myös virkavallan.

Onpahan mukaan mahdutettu modernejakin juhannustaikoja. Ota itsestäsi selfie ja julkaise se kuvienjakopalvelu Instagramissa. Se, kenen jakaman selfien näet tämän jälkeen Instagramissa ensimmäisenä, on elämäsi suuri rakkaus!

Internetin syövereistä löytyy runsaasti mukavaa kesäpuuhaa juhannuksen pyhiksi. Esimerkiksi Suomen Latu on jo vuonna 2015 listannut verkkoon erilaisia pelejä ja leikkejä, joita voi pelata juhannustaikojen teon lomassa.

Yksi tällainen on sydänkäpygolf.

Leikkijät valitsevat itselleen sopivan kokoisen kepin mailaksi, ja mahdollisimman ison kävyn palloksi. Valitaan aloituspaikka ja maali johon kävyn pitää osua, esimerkiksi puu tai kivi. Jokainen lyö vuorollaan käpyään tavoitteenaan osua maaliin. Lyöntiä jatketaan joka kierroksella siitä, mihin oma käpy jäi edellisellä lyönnillä, kunnes käpy osuu maaliin. Vähiten lyöntejä käyttänyt voittaa. Kierroksen päätyttyä voi valita uuden maalin. Jos voittajan lyöntimäärä on parillinen luku, saa hän kanssapelaajia halaamalla lisää rakkautta elämäänsä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut