Kolumni: Oikeus olla oma itsensä on jokaisen oikeus

Nuori tyttö kävelee pitkin Pieksämäen kesäistä katua. Kohteena saattaa olla kahvila ja ystävien tapaaminen. Linnut laulavat ja sää on aurinkoinen.

Olalla roikkuu sateenkaarenvärein koristeltu kangaskassi.

Äkkiä jostain kuuluu huutoa. Vitun hintti.

Tyttö kääntyy katsomaan, mutta ei reagoi tapahtuneeseen sen kummemmin.

Onko hän jo ehtinyt tottua tällaiseen huuteluun vai tietääkö hän, että tällaisen huutelijan kanssa ei edes kannata yrittää keskustella järkevästi. Ehkä tilanne on toistunut piinaavan usein.

Tarina ei ole satua. Tehdessäni juttua heinäkuun alussa järjestettävästä Pride-piknikistä sain kuulla tapahtuman järjestävän nuoren tytön kohdanneen tällaista huutelua Pieksämäellä. Tarina kuulosti aivan uskomattomalta.

Itse en aikaan tule koskaan hyväksymään minkäänlaista halventavaa huutelua tai muuta käytöstä, joka kohdistuu lapsiin tai nuoriin.

Hänen suhtautumisensa asiaan ja tilanteeseen oli varmasti oikea. Toki näin aikuisena ihmisenä mieleen nousi paljonkin asioita ja kysymyksiä, joita olisi itse tehnyt mieli esittää sellaisessa tilanteessa.

On käsittämätöntä, että vielä nykyään tällaiseen huuteluun joutuu törmäämään yhtään missään. Tuntuu suorastaan häpeälliseltä, että joku on kokenut oikeudekseen huudella törkeyksiä nuorelle tytölle.

Lähtökohtaisesti jokainen äiti tai isä kokee hyvin suurta suojelunhalua aivan kaikkia lapsia kohtaan, olivatpa he omia tai muiden. Itse en aikaan tule koskaan hyväksymään minkäänlaista halventavaa huutelua tai muuta käytöstä, joka kohdistuu lapsiin tai nuoriin.

Tosiasia on kuitenkin myös se, että typeriä ihmisiä riittää tämän maapallon päällä. Mutta kuten jutussakin todettiin, ei kaikki tällainen välttämättä johdu vihasta vaan tietämättömyydestä.

Ikoniseen maineeseen noussut Pose-tähti Billy Porter on todennut: If I'm over here wearing a dress, why does it matter?. Vapaasti suomennettuna siis: jos minä käytän mekkoa, miksi sillä on kenellekään väliä?

Hyvä kysymys.

Tämä asia jaksaa ihmetyttää itseänikin. Jos joku – aivan kuka vain – haluaa käyttää mekkoa, miksi se on automaattisesti paha asia, jos tuo kyseinen vaatekappale ei ole naisoletetun päällä?

Pride-liikkeen olemassaolo, tavoitteet, tarkoitus ja tehtävä jaksaa herättää närää ja suoranaista vastustustakin ympäri maailman. Vähemmistöt joutuvat jatkuvasti taistelemaan yhtäläisistä oikeuksistaan.

Tiistaina Unkarin parlamentti hyväksyi lain, jonka mukaan homoseksuaalisuuden propagoiminen alaikäisille on kiellettyä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että laki kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavien järjestöjen tekemän ja toteuttaman kasvatustoiminnan ja viestinnän.

Lakia on jo ehditty kritisoida laajalti, sillä lain sanotaan rajoittavan rankasti ilmaisunvapautta ja lasten oikeuksia. Vastaavanlainen lainsäädäntö on ollut olemassa Venäjällä jo vuodesta 2013 lähtien.

On edelleen häiritsevää ajatella, että kenelläkään olisi oikeus rajoittaa tai kieltää toista ihmistä olemasta sellainen kuin hän on. Millä oikeudella tällainen voidaan hyväksyä? Jos asiaa ajattelee toisinpäin ja miettii, miltä itsestä tuntuisi, jos joku yrittäisi rajoittaa olemistasi, voi asiaan saada näkökulmaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut