Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alueella viisi uutta koronatartuntaa – yksi tartunnoista Pieksämäellä

Maanantain jälkeen on Essoten alueella todettu viisi uutta positiivista koronatestien tulosta. Neljä tapauksista löytyi Mikkelistä ja yksi Pieksämäeltä.

Pieksämäen tartunnasta on asetettu karanteeniin kaksi henkilöä, toinen paikkakunnan ulkopuolelta. Muita altistuneita tai julkisia altistumispaikkoja ei ole.

– On tärkeää muistaa, että vaikka Pieksämäellä tautitilanne on ollut pitkään rauhallinen, voi tartuntoja silti ilmetä yllättäen. Tautia on edelleen liikkeellä lähikunnissa ja tautimuunnokset leviävät helposti. Hyvällä käsihygienialla, turvavälien noudattamisella sekä maskin käytöllä voi vaikuttaa taudin leviämiseen, Pieksämäen kaupungin tiedotteessa todetaan.

Kaksi tartunnoista liittyy aiemmin uutisoituihin tartuntaketjuihin. Kahden Mikkelistä ja yhden Pieksämäellä havaitun tartunnan lähdettä ei ole saatu selville.

– Sairaalahoitoon on joutunut useampi jo rokotteen saanut ja sairaalahoitoa on tarvittu myös nuoremmissa ikäryhmissä. Nyt on tärkeää noudattaa tiukennetusti kaikkia turvatoimia, maskeja, turvavälejä sekä vähentää sosiaalisten kontaktien määrää ja pitää kiinni hygieniasuosituksista, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa.

Tartuntojen jäljitys on edelleen kesken. Altistuneiden ja karanteeniin asetettujen määrä on jo lähes sata henkilöä. Altistumisia on voinut tapahtua muun muassa Mikkelin Rantakylän koululla sekä viikonlopun aikana jäähallilla ja golfkentällä. Essote päivittää altistumispaikkojen listaa nettisivuille tartunnanjäljityksen edetessä.

– Suuresta altistuneiden määrästä johtuen terveyspalveluissa henkilöstöä on siirretty tartunnan jäljitykseen, jotta altistuneet tavoitetaan tänään tiistaina 25.5. Altistuneisiin otetaan yhteyttä iltaan asti, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 25.5. ja päätyi pitämään alueen perustasolla. Mikkelin kaupunginalueella tapausmäärät ovat kuitenkin kasvaneet lähelle kiihtymisvaihetta.

– Mikkelin osalta kiihtymisvaiheen rajoitusten käyttöönottoa arvioidaan nyt päivittäin kasvaneiden tartuntamäärien takia, Seppälä sanoo.

Rokotukset etenevät. Noin 63 prosenttia alueen yli 16-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen, yli 51 000 henkilöä. Toinen rokoteannos on annettu reilulle 10 000 henkilölle.

Essoten edellisessä tiedotteessa oli virhe seuraavien rokotusaikojen varaamista koskevassa osuudessa. Perjantaina 28.5. aamulla ajanvaraus avautuu vuonna 1996 ja sitä ennen syntyneille. Ikäluokka 25-35-vuotiaat pääsevät siis ensimmäiselle piikille. (Aiemmassa tiedotteessa oli väärä vuosiluku 1995.)

– Rokotteita tulee sen verran paljon, että voimme avata aikoja aiemman viiden vuoden ikäluokkien sijasta nyt kymmenen vuoden ikäluokkien ihmisille, Gärdström sanoo.