Kesäkuulle siirretyt kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Moni ehdokas on jo aloittanut vaalityönsä aikoja sitten. Varsinaisen vaalipäivän lähestyessä vaalikuume senkun kiihtyy.
Koronan vuoksi moni ehdokas ehti jo varautua tekemään jonkin verran enemmän vaalityötä sosiaalisessa mediassa torilla seisomisen sijaan. Onneksi vallitseva tilanne kuitenkin mahdollistaa sen, että myös toritelttoja on jo näkynyt Pieksämäen kauppatorilla ja muuallakin kaupungilla.
Epävarmalle äänestäjälle tällaiset ehdokkaiden esiintulot ovat varmasti oiva tilaisuus mennä juttelemaan kasvotusten. Kyselemällä ehdokkaalta tämän mielipiteitä kaupungin asioista saa varmimman kuvan siitä, millainen mies tai nainen vaalinumeron takana on.
Jokaisella meillä on oma tapamme tutustua ehdokkaisiin. Pienellä paikkakunnalla ehdokaslistoilta löytyy varmasti useita tuttuja tai ainakin tuttujen tuttuja. Tämä ei tietenkään yksinään ole kovin hyvä peruste äänestää tällaista henkilöä, mutta yksi syy se toki voi olla.
Tänä vuonna Pieksämäen ehdokkaissa löytyy runsaasti valinnanvaraa. Jokaiselle löytyy aivan varmasti sopiva ehdokas. Joidenkin äänestäjien kohdalla on suorastaan runsaudenpula, kun täytyy miettiä kenen numeron siihen vaalilippuun lopulta piirtää.
Vaalikoneiden täyttö on myös yksi erittäin hyvä tapa tutustua ehdokkaisiin. Pieksämäkeläiset ehdokkaat ovatkin kiitettävällä aktiivisuudella täytelleet vastauksia tarjolla oleviin vaalikoneisiin.
Pienellä paikkakunnalla ehdokaslistoilta löytyy varmasti useita tuttuja tai ainakin tuttujen tuttuja.
Myönnän selailevani vaalikonevastauksia suurella hartaudella etenkin iltaisin, kun tulee sopivan rauhallinen hetki. En käy läpi vain itseni kanssa parhaan osuman saaneen ehdokkaan vastauksia, vaan kaikkien muidenkin. Tämä antaa varsin hyvän kuvan siitä, millaisilla ajatuksilla ehdokasjoukkomme Pieksämäkeä lähtisi kehittämään.
Pieksämäen Lehden vaalikoneessa on useita tärkeitä kysymyksiä, jotka tulevat konkreettisesti ehdokkaiden eteen jossain vaiheessa vaalikautta tavalla tai toisella.
Jo järjestetyt ja tulossa olevan vaalipaneelit ovat myös erinomainen tilaisuus nähdä ehdokkaita livenä sekä esittää heille kysymyksiä. Vaalipaneelissa saa hyvän kuvan siitä, miten ehdokas keskustelee, miten hän ottaa muut ihmiset huomioon ja millaisella äänensävyllä hän puhuu asioista. Vähättelevä, välinpitämätön ja ylimielinen puhe ja vastaus ei anna montaakaan pistettä ehdokkaalle.
On selvää, että olipa ehdokkaan vaalityön kanava mikä tahansa, minkäänlaiselle vihapuheelle ei ole kuntavaaleissakaan sijaa. Jo nyt sosiaalisessa mediassa kiertää useita vaalimainoksia, joissa puhutaan muun muassa vähemmistöistä halventavaan sävyyn. Tällaisia vaalimainoksia ei kuitenkaan onnesi ole pieksämäkeläisiltä ehdokkailta näkynyt, ja toivottavasti ei näykkään.
Somen ihmeellisessä maailmassa voi onneksi ohittaa tällaiset mainokset hyvin nopeasti. Sellaiset kannattaa myös ilmiantaa mahdollisimman pian.
Sananvapauteen vetoaminen vihapuheen ja rasismin kohdalla alkaa olla todella kulunut argumentti. Usein tällaisen väitteen esittäjät eivät ymmärrä, että vaikka Suomessa onkin sananvapaus, tuo se mukanaan myös vastuuta. Mitä tahansa ei voi eikä kannatakaan sanoa ääneen, vaikka kuinka mieli tekisi. Vaalityöhön vihapuhe ei todellakaan kuulu.