Kolumni: Odotettavissa aiempaa normaalimpi kesä

Tara McLees

Tara McLees

Viimeaikaiset uutiset korona-rintamalta alkavat kuulostaa vihdoin hyviltä. Rokotustahti on hyvä täällä Pieksämäelläkin, ja nyt ollaan jo rokottamassa 50 vuotta täyttäneitä. Heidän lisäkseen riskiryhmäläiset saavat jatkuvasti rokotteita.

Rajoitusten höllentyminen vapun jälkeen antoi pienen ilonpilkahduksen ja toivonkipinän niille, jotka toivovat tulevasta kesästä aiempaa kesää normaalimpaa. Suurimmat festarit ovat kuitenkin jo joutuneet perumaan tapahtumansa, sillä rajoituslinjaukset ja ohjeistukset ovat tulleet auttamatta liian myöhässä.

Pienemmät kylätapahtumat ja jotkut isommatkin kaiken kansan kokoontumiset näyttävät kuitenkin päivä päivältä todennäköisimmiltä.

Tuntuu lähes hassulta, että yhtäkkiä ravintolat ovatkin taas auki, ihmiset kokoontuvat torilla ja Pieksämäen tapahtumakalenteriin alkaa ilmestyä ilmoituksia tulevista tapahtumista. Nämä pienet askeleet todistavat sen, että se niin sanottu normaalimpi aika alkaa olla pian käsillä.

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että vielä ei suinkaan olla selvillä vesillä. Korona-virus on ja pysyy keskuudessamme vielä pitkään, tokkopa siitä koskaan täysin eroon päästäänkään.

Tästä syystä on edelleen jokaisen meidän vastuulla noudattaa mahdollisimman tarkasti annettuja ohjeita, eikä lähteä keulimaan omien halujen mukaan. Vaikka maski tuntuisikin jo erityisen ahdistavalta ja käsidesillä läträäminen on kuivattanut kädet koppuroiksi, kannattaa niitä silti edelleen käyttää. Kaikki tuo tehty ja koettu vaiva on varmistus sille, että jonain kauniina päivänä voimme niidenkin käytön jättää pois rutiineistamme.

Kahvipöytäkeskusteluissa pohditaan juuri nyt paljon sitä, mitä ihmiset haluavat tehdä ensimmäiseksi kun koronarajoitukset kunnolla helpottavat ja rokotuskattavuus on saatu täyteen. Ihmisten haaveet ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia: halutaan tavata ystäviä vapaammin, vierailla vanhojen sukulaisten luona ja ehkä matkustaa jonnekin.

Joillekin korona-rajoitukset eivät ole tuoneet sen suurempia mullistuksia elämään. Nämä ihmiset sanovat kaipaavansa eniten sitä, että siellä torilla todella voi istua ihmisten joukossa kauniina kesäpäivänä nauttimassa munkkikahveista.

Matkustelua kaipaavat joutuvat ottamaan huomioon myös kohdemaan rajoitukset ja suositukset. Vaikka Suomessa mennäänkin kovaa vauhtia kohti vapaampia aikoja, ei tilanne suinkaan ole sama kaikissa muissa Euroopan maissa, kaukomaista puhumattakaan.

Sen sijaan kotimaanmatkailua kannattaa suosia näinäkin aikoina, kunhan sen tekee turvallisesti. Odotettavissa onkin kotimaanmatkailun superkesä, mikä voi parhaassa tapauksessa tietää hyvää Pieksämäellekin.

Pieksämäen maine upeana luontokohteena alkaa toden teolla kiiriä läpi Suomen, ja nyt kun kaupungin majoituspalvelutkin saavat uutta piristystä, ollaan matkailukohteena vahvoilla.

Tähän kun vielä yhdistää ystävällisen ja avuliaan asiakaspalvelun Pieksämäen liikkeissä sekä kesäisen tapahtumatarjonnan, niin ei tuleva kesä parhaassa tapauksessa näytä lainkaan hullummalta.

Kommentoi