Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori Vesa Puttonen: "En sijoita kryptovaluuttaan."

Sijoittamisessa pätee ikivanha sääntö, että ei pidä sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä. Tästä syystä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen ei ole sijoittanut kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoiniin.

Puttonen sanoo, että hän ymmärtää kyllä osakkeiden arvonmuodostuksen periaatteet, mutta ei mekanismeja, jotka ohjaavat kryptovaluuttojen hintojen muodostumisen.

– Enkä ymmärrä sitäkään, miten niitä voisi kukaan muukaan ymmärtää. Jos omistaisin Bitcoineja, haluaisin tietää, mistä toissaviikon 15 prosentin kurssilasku johtui. Johtuiko se Bidenin veronkorotuspuheista vai sähkökatkosta Kiinan Xinjiangissa?

Puttonen on seurannut markkinoiden kehitystä sivusta. Hän myöntää, että aivan uusi teknologia on innostanut häntäkin. Kuten myös sen luoma hurmos ja kapinahenki.

Hänen opiskelijansa ovat puhuneet kryptojen louhimisesta vuositolkulla. Osa on käynyt niillä kauppaa, osa tehnyt hyviä voittojakin.

– Kerrankin tulee markkinoille jotain uutta, jotain sellaista, mikä haastaa vanhat rakenteet. Ehkä näissä uusissa innovaatioissa pitäisi olla itsekin mukana, ainakin hajautusmielessä, Puttonen pohtii.

Mutta missä on kryptovaluuttojen taika? Miksi ne nähdään vaihtoehtoina nykyiselle rahajärjestelmälle?

Puttonen sanoo yhdeksi syyksi valtioiden holtittoman velkaantumisen, mikä taas johtuu historiallisen mittavasta keskuspankkipolitiikasta. Kestääkö fiat-rahajärjestelmä, uskaltaako rahoja enää pitää euroissa?

Tässä asiassa kryptovaluutat tarjoavat vaihtoehdon, sillä esimerkiksi Bitcoinien määrän sanotaan olevan rajattu. Niitä ei voisi painaa rajattomasti, kuten euroja ja dollareita, joiden arvo ei ole enää sidottu mihinkään konkreettiseen.

Digitaalinen vaihtoehto kuulostaa houkuttelevalta, vanhanaikaiselle fiat-rahajärjestelmälle on oltava järkevämpi vaihtoehto.

– Sanotaan, että rikolliset käyttävät kryptovaluuttoja. Mutta onhan dollareita ja eurojakin käytetty rikollisiin tarkoituksiin iät ja ajat.

Puttosen mukaan vanhan rahajärjestelmän vahvuus on siinä, että sitä on koeteltu. Se on kokenut maailmansodat ja pörssiromahdukset ja kestänyt ne kaikki.

– Kryptovaluuttojen volatiliteetti on iso ongelma. Niiden arvo voi heiketä 10 prosenttia päivässä ihan tuosta vaan.

Puttonen ei kaipaa kryptovaluuttoja maksuliikenteessäkään, sillä hän elää euromaailmassa. Kaikki rahaliikenne kulkee euroina, palkka, osingot, laskut ja yhtiövastikkeet.

Hän onkin tullut siihen johtopäätöksen, ettei kaipaa arjessaan kryptoja.

– Tarvitsen asunnon, kesämökin, auton ja nämä kulut hoituvat palkalla ja sijoitusteni tuotoilla. Olen iloinen, jos joku vaurastuu kryptoilla, mutta itse en niihin sijoita, hän toteaa.

Puttonen toivoo, että jokainen kryptomaailmaan sukeltava tunnistaa kyseisiin markkinoihin liittyvät riskit ja osaa analysoida, miksi on lähtenyt mukaan.

– Jos hinnat voivat nousta nopeasti, ne voivat myös laskea nopeasti. Se on spekulointiin perustuviin markkinoihin liittyvä piirre.

Oli miten oli, Puttonen on varma siitä, että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen.

– Ne eivät häviä mihinkään, ainakaan kokonaan. Lohkoketjuteknologialle, jota Bitcoinikin hyödyntää, on monia hyviä sovellusalueita, hän sanoo.