Korona: Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta pysyy tauolla – Harrastustoiminnan sallimista arvioidaan ensi viikolla

Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta on tauolla huhtikuulle saakka. Arkisto/Päivi Tuovinen
Tara McLees

Tara McLees

Essoten koronalääkärit ovat päivittäneet alueen suosituksia ja ohjeistuksia. Suurimmat muutokset ovat tulleet koululaisten ja opiskelijoiden tilanteeseen. Useimmat rajoitukset jatkuvat.

Suurin muutos tuli suosituksiin yläkoulujen opetuksesta. Alueen koulujen 7–9 luokat palaavat maanantaina lähiopetukseen. Edellisenä päivänä päättyy myös Aluehallintoviraston etäopetusta koskeva määräys.

– Suosittelemme alueen kunnille vahvasti, että kouluissa otetaan käyttöön kasvomaskit. Kirurgiset kertakäyttömaskit ovat turvallisin vaihtoehto, sillä kangasmaskeissa on suuria eroja, sanoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Toisen asteen, korkeakoulujen, aikuisten taiteen perusopetuksen, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksen etäopetuksen suositus jatkuu 11. huhtikuuta saakka.

– Hallituksen sulkutilan jälkeistä ohjeistusta ei ole alueella saatu. Essote on antanut aluehallintovirastolle oman näkökulmansa tilanteesta. Sen mukaan 7–9 luokkien yläkoulujen etäopetus ei ole lain kriteerit täyttäen ehdottoman välttämätöntä. Viime aikojen merkittävistä koulualtistuksista huolimatta ei kouluissa ole todettu suuria määriä jatkotartuntoja. Valtaosa lasten ja nuorten viime aikaisista tartunnoista on tullut vapaa-ajan tilaisuuksista ja perhealtistuksista, kertoo terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Yli 12-vuotiaiden nuorten harrastustoiminnan taukosuositus jatkuu 5. huhtikuuta saakka. Kaikki aikuisten harrastustoiminta suositellaan edelleen pidettävän tauolla. Myös yksityisten kuntosalien ryhmäliikuntatoiminta suositellaan edelleen tauotettavaksi.

Suosittelemme alueen kunnille vahvasti, että kouluissa otetaan käyttöön kasvomaskit. Kirurgiset kertakäyttömaskit ovat turvallisin vaihtoehto, sillä kangasmaskeissa on suuria eroja.

Alle 12-vuotiaiden harrastetoiminta on edelleen sallittua.

– Arviomme lasten ja nuorten harrastustoimintaa uudestaan ensi viikolla tiistaina alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokouksessa, Seppälä kertoo.

Perusteena rajoitusten jatkamiselle ovat alueen koronatartuntojen määrän kasvu viime päivinä ja kansallisen tilanteen heikkeneminen. Essoten terveyspalvelut tukee jo nykyisin muiden alueiden potilastyötä.

– Tilanteet voivat muuttua hyvin nopeasti. Monilla alueilla on huono tilanne ja omasta korkeasta kuormituksesta huolimatta otamme tarvittaessa muiden alueiden koronapotilaita vastaan ja siihen myös valmistaudutaan, kertoo Seppälä.

Myös muut rajoitukset jatkuvat Pieksämäellä. Kaupunki tiedottaa, että kokoontumisrajoitus on edelleen kuusi henkilöä, Seutuopisto jatkaa etäopetuksessa toistaiseksi, kaupungin omistamat liikuntatilat sekä nuorisotilat pysyvät suljettuina ja etätyötä suositellaan vahvasti.

Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että koronatartuntoja ja viruksen brittimuunnosta on todettu Essoten alueella myös lasten ja nuorten keskuudessa. Vaikka tautitilanne on Pieksämäellä vakaa, voi muutos huonompaan tapahtua yllättäen, ja siksi kaupunki toivoo rajoituksien ja suositusten noudattamista.

Tehokkaimpia keinoja suojautua tartunnalta ovat turvavälien huomioiminen, maskin käyttö, kontaktien välttäminen sekä huolellinen käsihygienia.

Uusia tartuntoja tulee edelleen Essoten alueella runsaasti. Eilisen jälkeen on positiivisia koronatestien tuloksia löydetty kaikkiaan yhdeksän. Näistä yksi havaittiin juvalaiselta ja muut kahdeksan asuvat Mikkelissä.

Altistuneiden jäljitystyö on saatu heidän osaltaan päätökseen ja karanteeniin asetettavat on paria lukuun ottamatta tavoitettu.

Kommentoi