Vox Flatus ja taiteen tekemisen rajaton vapaus

Vox Flatus levynteossa Korpse Studiolla kesällä 2020. Sami Puustinen

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta pieksämäkeläisen punk-, underground- ja avantgardeyhtye Vox Flatuksen ensimmäisestä keikasta.

Tommi Saha, Sami Puustinen ja Timo O. Nenonen lyöttäytyivät yhteen vuonna 1990 ja tavoitteena oli perustaa bändi, jolla ei saisi olla minkäänlaisia musiikkiin liittyviä rajoituksia ja joka pyrkisi kaikin keinoin pois totutuista toimintamalleista.

– Olin soittanut metallia ja progea jo muutaman vuoden ajan ja sen tekemisen raamit alkoivat tuntua jotenkin ahtailta ja ryppyotsaisilta. Teki mieli kokeilla vähän vapaampaa ja rennompaa meininkiä, Saha kertoo.

Vox Flatus toimi triona vuoden verran, sen jälkeen siihen fuusioitui Janne Kuustien Klonks-Klonks -undergroundbändi, joka teki musiikkia muun muassa pölynimureilla, vatkaimilla, sahoilla, tynnyreillä ja lautojen pätkillä.

Rock-triosta kasvoi vaikeaselkoinen ja eriskummallinen yhtye, johon oli joidenkin mielestä vaikea saada mitään otetta.

Välillä soitetaan perinteistä punkkia tai alternative-rockia, välillä tykitellään tynnyreillä ja vatkaimilla. Seassa on tietenkin myös "hauskoja" huumorikappaleita, joilla ärsytetään tarkoituksellisesti rock-puristeja.

– Musiikillista linjaa ei ollut tai oikeastaan oli... kaikki mikä kuulosti hyvältä tai tosi paskalta oli toteuttamisen arvoista. Pääasia oli yhdessä tekeminen ja tylsyyden poistaminen Pieksämäeltä, Kuustie sanoo.

Konsepti oli jotain sellaista, mitä ei oltu aiemmin nähty missään. Tästä johtuen keikkapaikat olivat täynnä ihmisiä, kun väki halusi nähdä, mitä bändi on taas keksinyt.

– Kyse ei ollut erikoisuuden tavoittelusta, vaan ilmaisuuden vapaudesta, joka oli alkuvuosina mahtavaa, kun emme lokeroituneet mihinkään tiettyyn tyyliin, Kuustie jatkaa.

Matkan varrella toiminta kasvoi Sahan termiä käyttäen "yleistaiteelliseksi rajattomuudeksi."

Vox Flatus -kollektiivi ehti muun muassa esiintyä presidentti Martti Ahtisaarelle Poleenissa, päästä MTV:n Sunnuntairaporttiin, soittaa voimamieskilpailun pääesiintyjänä Virossa, tehdä ja esittää Lampaan pukee -nimisen rock-oopperan ja järjestää Poleenissa Vuorokausirytmi-nimisen performanssin, jossa yleisö sai seurata savolaisten taidepunkkareiden illanviettoa 16 tunnin ajan pieruhuumoreineen ja masturbaatiokilpailuineen.

Lisäksi tuotantoon kuuluu taidenäyttelyitä, kahdeksan yksittäistä musiikkivideota, lyhytelokuva Zombie Stomp, yhtyeestä kertova dokumenttielokuva Muurahainen pystyy kantamaan yli 50 kertaa oman painonsa sekä radio-ohjelmat Vox Flatus lentää ja Läsnä-Rock Pieksämäen paikallisradiossa.

Bändi on heittänyt 238 keikkaa ja julkaissut yhden pitkäsoiton, kolme ep:tä ja yhden singlen. Tallessa on myös runsaasti julkaisematonta materiaalia.

Lisäksi kollektiivi järjesti vaihtoehtomusiikkiin keskittynyttä Läsnä-Rock -festivaalia vuosina 1992–1997. Paikalle löysivät aina marginaaliskenen tärkeimmät bändit ja yleisö, jotka saivat samalla nauttia myös Vox Flatuksen taiteellisesta ulosannista.

Vox Flatus-teatteri ry teki vuosina 1993–2000 parikymmentä näytelmää ja oli perustamassa ja tuottamassa Teatterimaraton-festivaalia ja monologikilpailua. Yhdistys kunnosti itselleen teatteritila Ampiaistehtaan, jossa omien esitysten lisäksi vieraili 11 eri teatteriryhmää.

Kuustie kertoo, että kirja Vox Flatuksesta on parasta aikaa suunnitteluasteella.

– Lisäksi omaelämäkerrallisen viisiosaisen trilogiani Koko kuvasto koko viimeinen osa käsittelee yhtyeen historiaa. Ensiesitys on vuonna 2023 kansainvälisillä Barentsin alueen teatterifestivaaleilla.

Vox Flatus keikkailee edelleen, joskin harvakseltaan. Osittain se johtuu siitä, että aktiiviset jäsenet asuvat eri puolilla Suomea.

Juhlavuoden kunniaksi bändi tekee levyn, joka sisältää sekä vanhoja, aiemmin levyttämättömiä kappaleita että uusia biisejä.

– Koko Voxin perinteinen bändikokoonpano on levyllä mukana. Erityisen hyvä homma on, että saimme myös Maria Eerolan ja Hilla Väyrysen messiin, joten levyllä kuullaan myös naislaulua, Saha sanoo.

Juhlavuoden tiimoilta myös aiempi tuotanto julkaistaan suoratoistopalveluissa.

Kommentoi