Viikonloppuna ilmeni viisi koronatartuntaa Essoten alueella – yksi tartunnoista löytyi Pieksämäeltä

Koronatestin ajanvaraus on ruuhkautunut Pieksämäellä. Juha Poutanen
Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Viikonloppu toi viisi uutta positiivista koronatestien tulosta Essoten alueelle. Yksi tartunnoista löytyi Pieksämäeltä, muut Mikkelistä. Pieksämäellä viikonloppuna todettu tartunta liittyi viime viikolla todettuihin tartuntoihin ja henkilö oli jo määrätty karanteeniin.

– Osassa tapauksissa tartunnat ovat levinneet herkästi. Uudeltamaalta lähtöisin olleet ketjut ovat herkemmin tarttuvaa brittivarianttia, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Rokotukset jatkuvat aiempaa suuremmilla rokotemäärillä. Edes AstraZenecan rokotteiden käytön keskeytys ei hidasta tahtia.

– Kenenkään aikaa ei jouduttu perumaan AstraZenecan rokotteen käytön keskeytyksen takia. Viranomaistiedote tuli aika myöhään perjantaina, mutta onnistuimme järjestämään rokotukset kaikille ajan varanneille, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Essote vastustaa viime viikolla esille noussutta mahdollisuutta, että rokotteita kohdennettaisiin enemmän hankalammille tautialueille.

– Tilanteet ovat muuttuneet koko ajan nopeasti. Etelä-Savossa on korkea sairastavuus ja siten paljon riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. He sairastuvat helpommin koronan vaikeaan muotoon, jos saavat tartunnan. Kun otetaan huomioon tämä ja se, että alueella on paljon vapaa-ajan asustusta, emme voi millään kannattaa tässä vaiheessa muutoksia rokotteiden jakelujärjestykseen, sanoo Seppälä.

Pieksämäellä AstraZenecan rokotustauko ei vaikuta koronarokotusten ajanvarauksiin. Kaikille AstraZenecan rokotteelle ajan varanneille on saatu järjestettyä Pfizerin tai Modernan rokote, eikä ajanvarauksia tarvinnut siirtää.

Tällä hetkellä Pieksämäellä koronarokotuksiin voi varata ajan 75 vuotta täyttänyt ja hänen samassa taloudessa asuva omaishoitaja tai iäkäs (yli 70-vuotias) puoliso. Sähköisesti ajan voi varata vain rokotukseen tuleva 75 vuotta täyttänyt, ei puoliso tai omaishoitaja. Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitsee verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Puhelinajanvaraus aukeaa huomenna tiistaina 23.3. Ajanvarausnumero on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9-13 ja toimii takaisin soittona. Koronarokotuksen ajanvarauksen puhelinnumero 015 788 4430.

170 henkilöä on varannut ajan koronarokotukseen sähköisesti, mutta rokotusten laajeneminen nuorempiin ikäryhmiin voi lisätä sähköisesti tehtäviä ajanvarauksia.

Koronatestien ajanvaraukset tehdään pääsääntöisesti sähköisesti, ja vain pieni osa puhelimitse.

Juttua päivitetty kello 16.51 Pieksämäen tietojen osalta.

Kommentoi