Vaalijalan yksikössä ei uusia koronatartuntoja – 70 henkilöä karanteeniin alkuviikon koronatartunnoista Pieksämäellä

Vaalijalan Nenonpellon yksikön Sateenkaaren koulun kaksi luokkaa asetettiin karanteeniin alkuviikosta. Arja Reinikainen
Tara McLees

Tara McLees

Vaalijalan Nenonpellon yksikössä ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja alkuviikosta todettujen neljän tartunnan jälkeen. Kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokinen kertoo, että kaikki kohderyhmään kuuluvat oppilaat on nyt testattu, eikä testeissä ollut yhtään positiivista tulosta.

Sateenkaaren koulun kaksi koululuokkaa on asetettu karanteeniin.

Karanteeniin asetettuja oppilaskotien työntekijöitä puolestaan on nelisenkymmentä.

– Myös henkilökuntaa on testattu aktiivisesti. Olemme siirtäneet henkilöstöä sisäisin järjestelyin töihin toiseen oppilaskotiin, jonka lähes koko henkilöstö on asetettu karanteeniin.

– Täysin uudessa tilanteessa ollaan, mutta käsipareja on saatu riittävästi töihin ja tästä voidaan jatkaa turvallisesti, Jokinen sanoo.

Jokinen kertoo vedonneensa Essoteen, Sosteriin ja Pieksämäen kaupunkiin, jotta Vaalijalan henkilöstölle saataisiin heti rokotteita.

 Esittämässäni vetoomuksessa perustelin asiaa sillä, että rokotettua henkilöstöä voitaisiin käyttää vastaavan tilanteen sattuessa ja välttyä laajamittaisilta karanteeneilta.

– Esittämässäni vetoomuksessa perustelin asiaa sillä, että rokotettua henkilöstöä voitaisiin käyttää vastaavan tilanteen sattuessa ja välttyä laajamittaisilta karanteeneilta.

Jokinen on saanut vetoomukseensa vastauksen.

– Minulle sanottiin, että rokotukset etenevät Pieksämäellä THL:n prioriteettien mukaan, joten vastakaikua vetoomukseeni en saanut.

Pieksämäeltä löydettiin Vaalijalan tartuntojen lisäksi kaksi muutakin tartuntaa. Alkuviikosta todettujen koronatartuntojen vuoksi karanteeniin on asetettu yhteensä 70 paikkakuntalaista.

Näistä karanteeniin asetetuista tartuntoja voi ilmetä tämän ja ensi viikon aikana, mutta tilanne on hallinnassa ja altistumiset on saatu rajattua. Julkisia altistumispaikkoja ei tällä hetkellä Pieksämäellä ole ja altistuneet on pystytty jäljittämään tarkasti. Jos julkisia altistumispaikkoja ilmenee, tiedottaa Pieksämäen kaupunki niistä mahdollisimman pikaisesti.

Pieksämäki muutti rokotusjärjestystä maanantaina 15. maaliskuuta.

Rokotuksia jatketaan nyt ikäryhmittäin, jolloin sairauksia tai riskiryhmiä ei enää huomioida. Kaupungin tiedotteen mukaan muutos nopeuttaa iäkkäiden rokotuksia sekä yksinkertaistaa rokotusten järjestämistä.

THL on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen käytön välittömästi ainakin 29. maaliskuuta saakka. Tämä vaikuttaa rokotuksien etenemiseen jollain tavalla. Pieksämäen kaupunki tiedottaa asiasta enemmän myöhemmin.

Pieksämäellä yli 80-vuotiaiden koronarokotusten sähköinen ajanvaraus on auki, myös ajanvarausnumero on käytössä. Rokotusajan voi varata myös iäkkäälle eli yli 70-vuotiaalle puolisolle tai samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle puhelimitse.

Puhelinnumero koronarokotuksen ajanvaraukseen on 015 788 4430. Numero on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9– 13 ja toimii takaisinsoittona.

Aiemmasta tiedosta poiketen 75 vuotta täyttäneiden koronarokotuksien sähköinen ajanvaraus avattiin jo tänään perjantaina 19. maaliskuuta. Puhelinajanvaraus 75 vuotta täyttäneille, heidän iäkkäille eli yli 70-vuotiaille puolisoille sekä samassa taloudessa asuville omaishoitajille avautuu aiemman tiedotuksen mukaisesti tiistaina 23. maaliskuuta. Vapaat rokotusajat on jaettu niin, että aikoja on saatavilla sekä sähköisessä ajanvarauksessa että ajanvarausnumerosta. Rokotetta ei voi valita, vaan se määräytyy sillä hetkellä tarjolla olevan rokotteen mukaan.

Ennakkotietojen mukaan Essoteen saatavat rokotemäärät kasvavat huomattavasti ensi viikosta lähtien. Osa rokotteista menee tuosta ajankohdasta lähtien myös toisen annoksen rokotuksiin.

– Sen jälkeenkin rokotteita odotamme viikoittain nykyistä enemmän ja avaamme lisää rokotusaikoja. Tällä hetkellä uudet ajat menevät seniorikansalaisille, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essoteen tulee kaikkia kolmea Suomessa käytössä olevaa rokotetyyppiä.

Kommentoi