Korona: Essoten alueella neljä uutta tartuntaa – Rokotteita saadaan lisää

Ennakkotietojen mukaan rokotemäärät Essoten alueella kasvavat huomattavasti ensi viikosta lähtien. Elisa Nuutinen
Tara McLees

Tara McLees

Essoten alueelta on löytynyt yhteensä neljä uutta koronatartuntaa. Kolme tapausta havaittiin Juvalla ja yksi Kangasniemellä. Tartuntojen lähteet ovat alueen ulkopuolelta.

Ennakkotietojen mukaan rokotemäärät kasvavat huomattavasti ensi viikosta lähtien. Osa rokotteista menee tuosta ajankohdasta lähtien myös toisen annoksen rokotuksiin.

– Sen jälkeenkin rokotteita odotamme viikoittain nykyistä enemmän ja avaamme lisää rokotusaikoja. Tällä hetkellä uudet ajat menevät seniorikansalaisille, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essoteen tulee kaikkia kolmea Suomessa käytössä olevaa rokotetyyppiä. Asiakkaat eivät itse voi valita, mitä rokotetta saavat. Kunkin rokoteannos määräytyy saatavilla olevan rokotteen mukaan.

Pieksämäellä yli 80-vuotiaiden koronarokotusten sähköinen ajanvaraus on auki, myös ajanvarausnumero on käytössä. Rokotusajan voi varata myös iäkkäälle (yli 70-vuotiaalle) puolisolle tai samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle puhelimitse.

Puhelinnumero koronarokotuksen ajanvaraukseen on 015 788 4430. Numero on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9– 13 ja toimii takaisinsoittona.

Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus aukeaa tiistaina 23. maaliskuuta sähköisesti ja puhelimitse. Kaupunki suosittelee varaamaan ajan sähköisesti. Ajanvarauspuhelin voi olla ruuhkautunut ja takaisinsoittoa voi joutua odottamaan useamman arkipäivän. Yli 70-vuotiaalle puolisolle tai samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle rokotusaika tulee varata puhelimitse.

Essoten alueen määräyksissä ja ohjeistuksissa on tapahtunut muutos. Aluehallintoviraston antama tartuntatautilain pykälään 58 d -pykälän mukainen määräys Essoten alueen toimijoille päättyi 15. maaliskuuta. Sen mukaan alueen toimijoilta edellytettiin varmistamista, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin.

– Kahden metrin suojaväli on edelleen välttämätöntä kaikissa oman perheen ulkopuolissa kontakteissa ja edellytys turvalliselle yritystoiminnan järjestämiselle. Kun vielä käyttää kasvomaskia sekä pesee ja desinfioi käsiä, niin suojautuu ja suojaa muita koronalta jo hyvin, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Kommentoi