Vaalijalassa on todettu viisi koronatartuntaa – Karanteeniin on asetettu lähes 40 henkilöä

Vaalijalan Nenonpellon yksikössä on todettu tämän viikon aikana viisi koronavirustartuntaa. Jaana Virtanen
Tara McLees

Tara McLees

Vaalijalan Nenonpellon yksikössä on todettu tällä viikolla yhteensä viisi koronatartuntaa. Neljä tartunnoista on työntekijöillä ja yksi asiakkaalla.

Kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokinen kertoo, että karanteeniin on siirtynyt kaksi koululuokkaa. Karanteenissa on yhteensä 30–40 henkilöä Vaalijalan kahdesta oppilaskodista.

– Tänään keskiviikkona karanteenien laajuus alkoi selkiytyä ja meillä on nyt yhden oppilaskodin koko henkilökunta karanteenissa yhtä työntekijää lukuunottamatta.

– Tilanne on yksikön kannalta todella haastava, Jokinen summaa.

Jokisen mukaan käsipareja töihin on nyt saatu sisäisillä järjestelyillä.

– Osaaminen pitää kuitenkin rakentaa rivakalla etäohjauksella. Emme voi myöskään ottaa asiakkaita nyt tilapäishoitoon.

En sanoisi, että tilanne on kriittinen, mutta huolestuttava se on.

Ilkka Jokinen

– Uhka isommasta tartuntaketjusta on toki olemassa, mutta toivomme, että karanteeneilla saadaan asia pidettyä hallinnassa.

Vaalijalan Nenonpellon yksikön toisessa oppilaskodissa tilanne on hieman parempi.

– Siellä ei olla asetettu niin paljon työntekijöitä karanteeneihin.

Myös asiantuntijoita joudutaan siirtämään osastotyöhön tämän ja ensi viikon aikana.

– En sanoisi, että tilanne on kriittinen, mutta huolestuttava se on. Vielä ei olla myöskään nähty sitä, miten lapset reagoivat tähän kaikkeen, Jokinen huomauttaa.

Kahdessa karanteeniin asetetussa oppilaskodissa asuu 10–15-vuotiaita nuoria.

Joukkotestausta ei Jokisen mukaan olla tällä hetkellä suunnittelemassa.

– Terveydenhuollon taholta tällaista ei olla esitetty, mutta olemme itse pitäneet huolta siitä, että kahden koululuokan oppilaat on testattu joko meidän tai muun tahon toimesta.

Tartuntaketjujen jäljitystä ja karanteeneihin asettamista on tehty maanantaista lähtien.

Tänään keskiviikkona Jokisen käsitys oli, että nyt asetetut karanteenit vastaavat todettuja tartuntoja.

– Jos kaikesta huolimatta uusia tartuntoja ilmenee, merkitsee se aina uusia karanteeneja.

Jokinen ottaa myös kantaa siihen, ettei Terveyden- ja Hyvinvoinninlaitos ole priorisoinut kehitysvammaisten rokotuksia laajempana kansalaisryhmänä.

– Asukkaat ovat saaneet rokotuksia normaalin järjestyksen mukaisesti. THL ei kuitenkaan ole katsonut, että esimerkiksi ryhmämuotoinen asuminen tai laitoskuntoutus tuottaisivat erityistä riskiä.

– Kehitysvamma-alan palveluntuottajat ovat kuitenkin eri mieltä, ja heitä onkin tullut julkisuuteen asian kanssa. Yhteinen ajatus on, että kehitysvammaisille pitäisi antaa rokotuksia systemaattisesti ja priorisoidusti.

Samaa mieltä on leppävirtalainen Aila Gråsten, jonka tytär on tällä hetkellä Vaalijalan Nenonpellon yksikössä kuntoutusosastolla.

– Nyt heräsi pelko tietenkin tyttäreni puolesta mutta myös henkilökunnan puolesta, joita ei olla rokotettu. Olisi todella tärkeää saada rokotukset sekä asukkaille että henkilökunnalle, hän sanoo.

– Emme voi tällä hetkellä etsiä tyttärelleni asuntoa vaan pitää odottaa, että korona-aika on ohi. Ja toivoa, ettei hän sairastu ja pelätä miten hän selviää, jos koronaan sairastuu.

Gråsten toivoo, että kehitysvammaiset nostettaisiin rokotusjärjestyksessä seuraaviksi.

– Tällä hetkellä meillä ei ole mitään tietoa siitä, milloin tytär olisi saamassa rokotuksen. Ja se huolestuttaa ja harmittaa todella paljon, hän toteaa.

Kommentoi