Tänään keskiviikkona avattavan kuntavaalien vaalikoneen uutuusominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.
– Ominaisuuden tarkoituksena on palvella yleisöä, toteaa Savon Median digipäällikkö Jussi Murtasaari.
Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.
Savon Sanomien vaalikoneeseen on tehty kuntakohtaiset väitteet kaikille Pohjois-Savon kunnille. Lisäksi vaalikoneesta voi etsiä sopivia ehdokkaita Heinävedeltä ja Pieksämäeltä.
– Vaalikone on Savon Median lehtien yhteinen ponnistus. Se löytyy Savon Sanomien lisäksi 14 Savon alueen lehdestä, esimerkiksi yhtä lailla Iisalmen Sanomista kuin vaikkapa Matista ja Liisasta.
Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.
Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys.
Kari Koljonen, Tampereen yliopisto
– Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja loput väitteet ovat paikkakuntakohtaisia, Murtasaari kertoo.
Pieksämäen Lehden päätoimittaja Kari-Pekka Issakainen sanoo, että vaalikonetta hyödynnetään myös toimituksellisessa työssä.
– Esimerkiksi paikallisista väittämistä voimme tehdä useita juttuja, joihin haetaan vaalikoneesta ehdokkaiden näkemyksiä. Näin voimme nostaa keskusteluun tärkeitä paikallisia aiheita.
Vaalikone löytyy osoitteesta pieksamaenlehti.fi/vaalikone
Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.
Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.
– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve (ehdokkaiden) vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.
Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.
– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.
Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista.
Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.
– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.
Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.
– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.
Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.