Korona: Viikonloppuna 11 tartuntaa Essoten alueella – Pieksämäki muuttaa rokotusjärjestystä

Rokotusjärjestyksen muuttaminen perustuu THL:n uuteen ohjeeseen AstraZenegan rokotteesta. Linda Varoma
Tara McLees

Tara McLees

Viikonlopun aikana löytyi kaikkiaan 11 positiivista koronatestien tulosta Essoten alueelta. Näistä yhdeksän tapausta ilmeni Mikkelissä sekä Puumalassa ja Mäntyharjulla kummassakin yksi.

Viisi tapauksista liittyy aiempiin tartuntoihin. Kuusi on täysin uutta ja yhden lähde on ulkomailla.

Viisi uusista tartunnoista on osa uutta tartuntaketjua, jonka lähde on todennäköisesti alueen ulkopuolella. Tämän ketjun tapaukset löytyivät Mikkelistä. Kalevankankaan päiväkodilta on yksi ryhmä asetettu sunnuntaina karanteeniin tähän ketjuun liittyen.

– Samaan tapaan kuin pääkaupunkiseudulla, myös meillä on havaittu monia uusia tartuntoja ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä. Kehotamme kaikkia hakeutumaan koronatesteihin pientenkin oireiden johdosta, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Koronalääkärit tähdentävät karanteenimääräysten tarkkaa noudattamista koko karanteenin ajan.

– Tauti voi puhjeta karanteenin missä tahansa vaiheessa. Yleensä oireet tulevat karanteenin alussa, mutta ne voivat ilmetä myös jälkimmäisellä viikolla, tähdentää pandemiapäällikkö Hans Gärdsröm.

Samaan tapaan kuin pääkaupunkiseudulla, myös meillä on havaittu monia uusia tartuntoja ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä. Kehotamme kaikkia hakeutumaan koronatesteihin pientenkin oireiden johdosta.

Pieksämäen kaupunki tiedottaa muuttavansa koronarokotusjärjestystä paikkakunnalla.

Rokotusjärjestyksen muuttaminen perustuu THL:n uuteen ohjeeseen AstraZenegan rokotteesta. Uuden ohjeistuksen mukaan AstraZenecan rokotetta voidaan käyttää myös iäkkäillä, joten rokotukset suunnataan nyt ensisijaisesti ikääntyneisiin. Rokotuksia jatketaan ikäryhmittäin, jolloin sairauksia tai riskiryhmiä ei enää huomioida. Muutos nopeuttaa iäkkäiden rokotuksia sekä yksinkertaistaa rokotusten järjestämistä.

Yli 80-vuotiaiden koronarokotusten sähköinen ajanvaraus on auki. Rokotusajan voi varata myös iäkkäälle eli yli 70-vuotiaalle puolisolle tai samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle puhelimitse.

Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus aukeaa tiistaina 22. maaliskuuta sähköisesti ja puhelimitse. Aika suositellaan varattavaksi sähköisesti.

Ajanvarauspuhelin voi olla ruuhkautunut ja takaisin soittoa voi joutua odottamaan useamman arkipäivän. Yli 70-vuotiaalle puolisolle tai samassa taloudessa asuvalle omaishoitajalle rokotusaika tulee varata puhelimitse.

Pieksämäen kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että omaa rokotusaikaa ja vuoroa tulee odottaa rauhassa. Yli 70-vuotiaiden ajanvaraus koronarokotuksiin tulee aukeamaan huhtikuun aikana ja tästä kaupunki tiedottaa myöhemmin.

Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan verkkopankkitunnukset ja ajanvaraus löytyy osoitteesta https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view= . Sähköisestä ajanvarauksesta rokotusajan voi varata vain itselleen. Puhelinnumero koronarokotuksen ajanvaraukseen on 015 788 4430. Numero on avoinna tiistaista perjantaihin kello 9–13 ja se toimii takaisin soittona.

Jo varatut rokotusajat ovat voimassa ja rokotukset annetaan sovitusti, myös tehosteet voidaan todennäköisesti antaa sovitun mukaisesti.

Ensimmäisen rokotepistoksen on saanut Essoten alueella nyt noin 14 200 henkilöä, mikä on noin 17,6 prosenttia alueen yli 16-vuotiaista.

Kommentoi