Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäellä viimeisin koronatartunta oli viime viikolla – lähikontaktien välttäminen on otettava nyt tosissaan

Pieksämäellä viimeisin todettu koronavirustartunta oli viime viikolla. Viimeisen kahden viikon aikana Pieksämäellä on ollut yhteensä kolme tartuntaa ja tällä hetkellä karanteenissa on alle viisi henkilöä.

– Viime viikon tartunta liittyi muuntovirusaltistumiseen, mutta meillä kävi tuuri ja altistumisia ei ole Pieksämäelle tullut. Pieksämäen koronatilanne on siis rauhallinen, mutta turvassa koronalta emme edelleenkään ole, Pieksämäen vt. johtava lääkäri Aino Rubini muistuttaa.

Ensi viikolla voimaan tulevat sulku- ja rajoitustoimenpiteet vaikuttavat kaikista eniten toisen asteen opiskelijoihin etäopiskeluun siirtymisen vuoksi.

– Aikuisten sisäliikuntaharrastuksissa rajoituksia on ollut pidempään mutta nyt rajoitukset laajenivat muuhunkin aikuisten harrastustoimintaan ja siirsivät sen etänä tapahtuvaksi. Uimahallin sulkeminen vaikuttaa tietysti kaikkiin ikäluokkiin. Lasten ja nuorten harrastuksia on pyritty suojelemaan, Rubini sanoo.

Aluehallintoviraston rajoitukset koskevat myös julkisia toimijoita.

– Pyydämme siksi esimerkiksi terveyskeskuksen potilaita huomioimaan, että kahden metrin turvavälit on pidettävä odotustiloissa. Tästä syystä myös laboratoriokokeisiin on varattava aika etukäteen ja paikalle kannattaa tulla vasta juuri aivan ennen oman ajan alkua, Rubini jatkaa.

Työpaikoilla kannattaa nyt ottaa erityisesti huomioon kahvi- ja ruokataukojen turvallisuusjärjestelyt.

Santeri Seppälä

Ajan voi varata ISLAB:in nettisivuilta tai puh. 0447178888 arkisin klo 12-14.

Essoten alueella oli keskiviikkona havaittu seitsemän uutta positiivista koronatestien tulosta. Noin puolet tartunnoista löytyi jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta. Muut liittyvät aiemmin havaittuihin tartuntaketjuihin.

– Työpaikoilla kannattaa nyt ottaa erityisesti huomioon kahvi- ja ruokataukojen turvallisuusjärjestelyt. Kahden metrin turvavälit tulee ehdottomasti pitää, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto velvoittaa Essoten alueen kunnissa toimivia yksityisiä ja julkisia toimijoita varmistamaan, että lähikontaktit voidaan välttää toimintatiloissa. Päätös koskee tiloja, joita käytetään yli 10 hengen oleskeluun tai rajattuja ulkotiloja, joissa on samanaikaisesti yli 50 henkeä. Päätös on väliaikaisen tartuntatautilain pykälän 58d mukainen ja väliaikainen ajalla 27.2.-15.3., sitä voidaan jatkaa tilanteen uudelleen arvioimisen jälkeen. Jos toimintaa ei voida järjestää lain mukaan, ei tiloja voi käyttää.

Pieksämäellä yli kymmenen henkilön kokoontumisia ei suositella kuin pätevästä syystä (esimerkiksi hautajaiset). Toisen asteen ja Seutuopiston opetus tapahtuu etäopetuksena 8.3.-28.3. välisenä aikana.

Uimahalli ja kaupungin sisäliikuntatilat pysyvät suljettuna tai rajoitetulla käytöllä 28.3. saakka. Kaupungin sisäliikuntatilat pysyvät edelleen lasten ja nuorten harrastusten käytössä. 12–18- vuotiaiden harrastuksissa on voimassa 10 hengen rajoitus. Huoltajat eivät voi tulla saattamaan ja käsihygieniassa on noudatettava erityistä huolellisuutta. Veturitori pysyy edelleen suljettuna, nuorisotilaan kulkeminen tapahtuu ulkokautta. Siellä ovat myös voimassa 10 hengen rajoitus.

Kulttuurikeskus Poleeni, kirjasto ja kirjastoauto toimivat 10 henkilön rajoituksella ja muut rajoitustoimet huomioiden. Maskia tulee käyttää kodin ulkopuolelle aina kun lähikontakteja ei voida välttää. Oman kotitalouden ulkopuolisia kontakteja tulee välttää ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Etätyötä suositellaan tehtäväksi, jos se on mahdollista työn luonteen vuoksi.