Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Uusia koronatartuntoja löytyi 20 Essoten alueelta – uusia rajoituksia harkitaan

Koronaepidemia osoittaa jälleen kiihtymisen piirteitä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Essoten alueella. Maanantaisen tiedotteen jälkeen on löytynyt kaikkiaan 20 positiivista koronatestien tulosta.

Osa tartunnoista on ilmennyt jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta, mutta myös uusia tartuntaketjuja on löytynyt ja osan alkulähde on alueen ulkopuolella.

– Osa aikuisista näyttää väsyneen tilanteeseen ja unohtaneen varovaisuuden. Aikuisten välisiä kohtaamisia tulee edelleen paljon ja sitä kautta tartunnat leviävät. Eilen tartuntoja on tullut muun muassa kuntosalilta ja aikuisten välistä baarikohtaamisista. Molempia on suositeltu jätettäväksi nyt väliin, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa.

Essoten alueen ns. koronanyrkki kokoontui tänään tiistaina arviomaan tilannetta. Rajoitukset pysyivät tässä vaiheessa ennallaan. Tilannetta arvioidaan kuitenkin päivittäin, ja jos tartuntamäärien suunta ei käänny selvästi laskuun lähivuorokausien aikana, tullaan rajoituksia tiukentamaan uuden tartuntatilain mukaisesti.

Tartuntatautilääkärit ovat pyytäneet ympäristöterveydenhuollolta valvontaa tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaisten rajoitusten toimimisesta. Pykälään sisältyvät muun muassa kahden metrin turvavälit aikuisten harrastustoiminnassa.

Jos d-pykälä ei toteudu käytännössä tai tartuntoja ilmaantuu siitä huolimatta ja sairaalahoito kuormittuu, ovat seuraavana vuorossa tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaiset toimet. Ne tarkoittavat käytännössä tilojen sulkemisia. Yksi mahdollisuus on myös pyytää Trafilta rajoituksia joukkoliikenteen matkustajamääriin.

Yhtenä mahdollisuutena on myös muun muassa yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen.

– Aikuisväestöllä on nyt suuri vastuu sen suhteen, että joudutaanko lapsiin ikävästi kohdentuvia rajoituksia tiukentamaan. Uudet lapsiin kohdentuvat rajoitukset ovat viimesijaisia ja niitä ovat mm. lasten harrastustoiminnan keskeyttäminen ja yläkoulujen etäopetus. Pystymme asettamaan uusia rajoituksia nopealla aikataululla, Seppälä kertoo.

Koronatartunnat, lomakausi ja karanteenit ovat panneet Essoten terveydenhuollon ja vanhus- ja vammaispalvelujen henkilöstön tiukoille. Tartunnan saaneiden osastohoito vaatii myös enemmän resursseja kuin tavanomainen hoito.

Essoten alueella on nyt ensimmäisen rokoteannoksen 12,3 prosenttia yli 16-vuotiaista.

– Toivonpilkahduksia näkyy siinä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien rokotukset alkavat olla loppusuoralla. Ensimmäisen pistoksen on saanut nyt kaikkiaan 9 967 henkilöä ja toisenkin jo 2 758. Uusia rokoteannoksia on luvassa ja avaamme rokotusaikoja uusille nuoremmille taustasairauksia omaaville ryhmille, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Korjattu ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden prosenttiluku klo 17.06.