Kolumni: Kun koronarokoteen aika osuu omalle kohdalle

Tara McLees

Tara McLees

Myös Pieksämäellä on aloitettu koronarokotusten antaminen jokin aika sitten. Yli 85-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausnumero avautui viime viikon tiistaina 16. helmikuuta. Ajanvarauksen voivat siis tehdä kaikki ne yli 85-vuotiaat tai heidän omaishoitajansa, jos aikaa ei vielä ole varattu omatyöntekijöiden kautta.

Yli 80-vuotiaiden ajanvaraus puolestaan aukeaa tiistaina 2. maaliskuuta samoilla periaatteilla.

Alle 80-vuotiaiden ajanvaraus avautuu kaupungin mukaan huhtikuun alussa.

Rokotusta odottavien keskuudessa järjestys on herättänyt jonkin verran hämmennystä. Kummeksuntaa on kuulunut myös muun muassa siitä, miksi esimerkiksi työikäisiä 1tyypin diabeetikoita on jo rokotettu, vaikkeivät kaikki vanhuksetkaan ole rokotusta saaneet.

Syy tähän lienee se, että kaikki rokotukset eivät sovi kaikille tehonsa puolesta.

Itse kuulun ryhmään, jonka rokotukset aloitettiin viime viikon maanantaina. Yllätys oli suuri, kun terveyskeskuksesta soitettiin ja pyydettiin saapumaan paikalle. Mukava nainen langan toisessa päässä totesi, että et ole ensimmäinen, joka yllättyy soitosta.

Minulle oli alusta alkaen ollut selvää, että otan rokotteen kun vuoro osuu kohdalle. Yhtäkkiä asia olikin lähempänä kuin olin tajunnut.

Kieltämättä olo oli aika kummallinen. Eikö nyt joku ikäihminen tarvitsisi minun rokotteeni kipeämmin kuin minä? Tosin asiaa ajateltuani ymmärsin, että rokotukseen kutsu lienee liittyvän juurikin noihin rokotteiden tehoihin eri ikäryhmille.

Minulle oli alusta alkaen ollut selvää, että otan rokotteen kun vuoro osuu kohdalle. Yhtäkkiä asia olikin lähempänä kuin olin tajunnut. En kuitenkaan hetkeäkään miettinyt, ettenkö rokotetta ottaisi.

Maanantaina aamupäivällä marssin siis terveyskeskukseen. Meitä oli jonossa muutama ihminen, kaikki näyttivät ikänsä puolesta olevan lähellä omaa ikäluokkaani.

Rokotukseen pääsi reippaasti ja ripeästi. Kutsu sisään, henkilöllisyyden varmistaminen, olkavarsi paljaaksi ja pieni pistos. Ei tuntunut miltään.

Lähtiessä matkaan sai ohjelappusen, tehosterokotteen ajan 12 viikon päähän sekä pyynnön hengailla aulassa noin 10 minuutin ajan varmuuden vuoksi.

Iltapäivällä tunsin muutamia vilunväristyksiä ja hienoista väsymystä. Työpäivä kuitenkin sujui normaaliin tapaan, ja harkoissakin ehdin käydä illalla.

Kello 20 jälkeen se kuitenkin alkoi. Hirveä tärinä ja kuumeen nousu.

Tämä oli oire, josta saamassani lappusessa varoiteltiin, mutta kaikille ei rokotteesta oireita edes tule. Oletin kuuluvani itse tuohon jälkimmäiseen ryhmään, sillä influenssapiikistäkään ei mitään oireita tullut.

Kuume kesti tasan tarkkaan kaksi päivää. Pahimmillaan käväistiin 39,3 asteen lukemissa, mutta aivan yhtä nopeasti kuin kuume nousi, yhtä nopeasti se myös laski.

Haitta tuntuu tässä vaiheessa todella pieneltä hyötyyn verrattuna. Rokotteen ottaminen ei kaduta edelleenkään, vaikka oireita jouduinkin kokemaan. Muutama ihminen onkin jo ehtinyt kysellä, että uskaltaako rokotetta ottaakaan kun oireet voivat olla noin rajuja. Olen kuitenkin systemaattisesti vastannut, että ehdottomasti kannattaa, koska hyöty on tärkeämpi.

Omaa rokotusajankohtaa kannattaa nyt odottaa rauhassa, etteivät puhelimet ruuhkaudu.

Kommentoi