Rokotukset etenevät nopeasti Essoten alueella – Pieksämäellä yksi uusi tartunta

Kaksi uutta positiivista koronatestien tulosta on löytynyt torstain (7.1.) jälkeen Essoten alueelta. Mikkelissä havaitun tartunnan johdosta on karanteeniin määrätty muutamia ihmisiä ja tartunta on todennäköisesti saatu ulkomailta. Toinen tartunnoista ilmeni Pieksämäellä.

Koronalääkäreiden mukaan testeissä kävijöiden määrät ovat edelleen pysyneet huolestuttavan matalina. Esimerkiksi torstaina alueella testattiin 194 näytettä, kun ennen joulunpyhiä määrät olivat jopa 400-600 testin luokkaa.

– Joulunaikaan moni on matkustellut tai sukulaisia ja tuttavia on käynyt kylässä alueella. Puolittuneet testausmäärät luovat epävarmuutta tilannekuvaamme. Testeihin on syytä hakeutua pientenkin oireiden vuoksi, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kehottaa.

Essote rokottaa parhaillaan koronatyötä tekevää henkilöstä ja palvelutalojen asukkaita.

– Rokotukset etenevät nopeasti. Eiliseen mennessä rokotteen oli saanut kaikkiaan 1086 henkilöä. Lisää rokotteita tuli torstaina noin 2000 henkilölle. Annamme ne vajaan viikon aikana, kertoo Gärdström.

Tilastoinnin ongelmien takia kaikki annetut rokotteet eivät näy vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoterekisterissä. Rekisteri näytti tätä tiedotetta tehtäessä vain noin 50 rokotusta.

– Olemme siis antaneet ensimmäisen rokotteen jo noin prosentille väestöstämme, mikä on yksi nopeimmista rokotusvauhdeista koko maassa ja pärjää hyvin kansainvälisestikin. Rokottaisimme toki nopeamminkin, jos rokotteita tulisi enemmän. Varmasti myös kansallinen rokotustahti on ollut nopeampaa kuin mitä julkisuudessa on arvioitu, jos myös muualla on ollut vastaavia ongelmia. Olemme tästä informoineet THL:lle ja pyrimme ratkomaan tilastointiongelmat, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Tilastoinnin ongelmat johtuvat teknisestä ongelmasta tietojärjestelmässä.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut antoivat torstaina uusia, aiempaa hieman löyhempiä kiihtymisvaiheen koronarajoituksia ja –suosituksia ajalle 11.–22.1.2021. Perjantaina kokoontunut Pieksämäen kaupungin valmiusryhmä päätti, että Pieksämäellä toimitaan Essoten ohjeistuksen mukaisesti. Yleisötilaisuuksia suositellaan vältettäväksi. Jos niitä pidetään, niin osallistujien määrä rajataan korkeintaan 20 henkilöön. Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön. Tämä koskee Pieksämäellä muun muassa kulttuurikeskus Poleenia, Veturitoria, nuorisotiloja sekä järjestötaloa.

Julkisissa ja yksityisissä sisäliikuntatiloissa suositellaan rajaamaan samassa sisätilassa olevien henkilöiden määrä korkeintaan 20 henkilöön. Suuremmissa tiloissa (mm. uimahallit) rajoitus koskee pukutiloja ja kuntosalitiloja. Pieksämäellä uimahalli avataan ensi maanantaina 11.1.

Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi, jos turvavälejä ei voida säilyttää. Kuitenkin SM-tason ja ammattitason urheilun osalta toiminnot voivat jatkua normaalisti. Pieksämäellä julkisissa sisäliikuntatiloissa aikuisten ryhmäliikuntatoiminta määrätään tauotettavaksi 22.1.2021 saakka.

Alle 18-vuotiaiden harrastetoiminta turvataan huomioiden yleiset aiemmat turvallisuusohjeet ja siten että saattajien lähikontakti on vältettävissä. Lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat täten myös Pieksämäellä käynnistää toimintansa.

Nuorisotiloissa suositellaan rajaamaan henkilömäärä siten että turvavälejä voidaan saavuttaa ja siten, että turvavälit säilyvät ja yli 15-vuotiaat käyttävät kaikissa kontakteissa maskeja. Pieksämäellä nuorisotilat ja ohjaamo Pientare avaavat ovensa maanantaina 11.1.

Pieksämäellä kaikki oppilaitokset ovat lähiopetuksessa. Toisen asteen opetus jatkuu lähiopetuksena. Siellä sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.

Korkeakouluissa (yliopistot, ammattikorkeakoulut), aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa suositellaan kasvomaskeja kaikissa tilanteissa. Seutuopiston kevätkausi käynnistyy ma 11.1.2021 opinto-ohjelman mukaisesti lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden tanssi- ja liikuntaryhmiä, joiden opetus käynnistyy 23.1.

Pieksämäen kaupungin henkilöstöllä on etätyösuositus tammikuun loppuun asti. Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja.

Juttua päivitetty 8.1.2021 kello 14.47 Pieksämäen ohjeistuksen osalta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut