Pakkasaalto jäädytti loputkin Savon järvet

Seppo Kononen

Seppo Kononen

Uudenvuoden jälkeen alkaneet pakkaset toivat jääkatteen viimeisillekin Savon järville, jotka olivat sinnitelleet sulina joulunpyhien yli. Suurin osa järvistä ja lammista oli saanut jääkatteensa jo joulukuun alkupuolella.

Sekä Kallavesi että Suontienselkä Sisä-Savossa jäätyivät tiistain vastaisena yönä ja aamuna, kun pakkanen oli laskenut alle kymmenen miinusasteen. Kuopion kaupungin satamatoimisto kirjasi Kallaveden jäätymishetkeksi klo 4.15. Suotienselkä sinnitteli vielä nelisen tuntia pitempään aina klo 8:aan saakka.

Savon Sanomien jääveikkauksen järvistä kolme muuta olivat antautuneet talvelle jo nelisen viikkoa aiemmin joulukuun puolella. Pieksäjärvi jäätyi keskiviikkona 9.12. yöllä klo 3, ja tuntia myöhemmin sama tapahtui myös Porovedellä. Koillis-Savossa maakuntajärvi Juojärvi sai katteensa Tuusniemen kirkonkylän edustalla sunnuntaina 13.12. klo 18.

Suuresta erosta eri järvien jäätymisen välillä on tullut korona-ajan sanontaa lainaten ”uusi normaali”. Ison Juojärven jäädyttyä olisi periaatteessa pitänyt myös Kallaveden ja muiden suurten vesistöjen seurata nopeasti perässä. Nyt ilmojen lauhtuminen useaksi viikoksi ja väliin hyvinkin navakat tuulet antoivat lisäaikaa talventulolle. Nollakelin vallitessa vedet kuitenkin kylmenivät kaiken aikaa, joten lopullinen jäätyminen tapahtui sitten nopeasti tuulen tyyntyessä ja pakkasen kiristyessä.

Järvien jäätymisen siirtyminen seuraavalle vuodelle on edelleen harvinaista Savossa, mutta ei enää mitenkään ihmeellistä. Kuluvalla 2000-luvulla näin on tapahtunut useamman kerran.

Myöhäisiä jäätymisiä tiedetään myös ajalta ennen nyt etenevää ilmastomuutosta. Kallavedestäkin tiedetään, että joskus vehmersalmelaiset saattoivat tulla vielä laivalla Kuopioon tammimarkkinoille,jotka perinteisesti ovat kuukauden viimeisellä viikolla.

Kommentoi