Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-rokotukset alkavat Pieksämäellä vuoden vaihteessa: "Laajat rokotukset on toivomme päästä koronarajoituksista eroon."

Pieksämäellä aloitetaan koronarokotusten antaminen alkuvuodesta. Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini kertoo, että ensimmäisenä rokotetaan eniten koronan kanssa tekemisissä olevat eli koronanäytteenottajat, kiirevastaanoton työntekijät ja osaston työntekijät.

Ensimmäiset rokotteet saapuvat tällä viikolla, mutta päivä ei vielä ei ole tiedossa.

– Olemme varautuneet työterveyden kanssa aloittamaan oman henkilöstömme rokotukset 31.12.2020. Tavoite on antaa ensimmäinen rokote tammikuun puoleen väliin mennessä myös asumispalveluiden ja kotihoidon työntekijöille, Rubini kertoo

Pieksämäellä noudatetaan Suomen koronarokotestrategiaa, jonka mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjotaan niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat koronatartunnan saaneita potilaita ja niille, jotka työskentelevät hoitokodeissa. Heidän rokotuksensa pyritään toteuttamaan tammi-helmikuussa, minkä jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja riskiryhmille. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.

– Pieksämäellä tammikuun aikana tavoitteena on antaa ensimmäinen rokote asumispalveluyksiköiden asukkaille ja yksityisten asumispalveluyksiköiden henkilökunnalle ja toivottavasti pääsemme tammikuun lopussa aloittamaan myös yleiset rokotukset ikääntyneille, joilla vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, Rubini kertoo.

Rokote on työntekijöille ja kaupunkilaisille vapaaehtoinen.

Suomessa kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Kunnat tekevät rokotusten järjestämisessä yhteistyötä oman sairaanhoitopiirinsä ja erikoisvastuualueen kanssa. THL ohjaa ja tukee kuntia ja alueellisia viranomaisia rokotusten toteuttamisessa.

– Koronarokottaminen on meidän henkilökunnalta iso ponnistus sillä kaikille rokotettaville aluksi tarvitaan kaksi kappaletta kolmen viikon välein annettavaa rokotusta, Rubini kertoo.

Tässä vaiheessa kaupunkilaisten ei tarvitse tehdä mitään. Koronarokotteista tiedotetaan tammikuun aikana, kun yleiset ajanvarausta vaativat riskiryhmien rokottamiset alkavat.

– Korona on koetellut Pieksämäkeä kovasti viime aikoina. Laajat rokotukset on nyt meidän toivomme päästä myös kaikkia koskettavista mittavista koronarajoituksista eroon.

Rubini kertoo, että työikäisillä on esiintynyt vaikeaa sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa Pieksämäelläkin.

– Suosittelen vahvasti ottamaan rokotuksen, vain siten pääsemme lähemmäs normaalitilaa.