Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valonassa menehtynyt viikossa seitsemän vanhusta – Korona-osastolla on tällä hetkellä hoidossa yhdeksän asukasta

Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikössä Pieksämäellä on viimeisen viikon aikana menehtynyt seitsemän vanhusta koronavirustartunnan takia.

Ensimmäinen kuolintapaus asumispalveluyksikössä todettiin maanantaiyönä 14. joulukuuta.

– Raskas tehtävämme on kertoa seitsemän asumispalveluyksikössä asuneen vanhuksen menehtymisestä koronavirukseen viimeisen viikon aikana. Erityisen kipeältä asia tuntuu näin joulun alla. Otamme osaa omaisten suruun ja menetykseen, kertoo Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho.

Kaiken kaikkiaan tartunnan asumispalveluyksikössä on saanut 19 ikäihmistä ja 28 työntekijää.

Valona Vanhuspalveluissa on 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

Pirttiaho kertoo, että koronaan liittyvien kuolemien johdosta Valonassa on käytössä hyvin tarkat terveysviranomaisten ohjeistukset, joiden mukaan yksikössä on toimittu ja toimitaan.

Kaikki mahdollinen on viime viikkoina tehty viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Koronapotilaat on keskitetty 9. joulukuuta alkaen erilliselle covid-osastolle, jossa potilaita on hoidettu käytännössä sairaalaolosuhteissa. Osaston toiminta on Pieksämäen kaupungin ylläpitämää.

Osastolla on tällä hetkellä yhdeksän potilasta.

– Osa on pysynyt hyvävointisena koko ajan ja muilla vointi parempi. Me voisimme jo alkaa purkamaan terveydenhuollon yksikköämme Valonassa mutta ongelmana on, että Valonalla ei ole vielä tarpeeksi henkilökuntaa ottaa haltuun näitä tällä hetkellä meidän vastuulla olevia asukkaita, kertoo Pieksämäen kaupungin vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini.

– Essotesta on tullut toivetta, että meidän pitäisi saada omaa terveyskeskuksen vuodeosaston kapasiteettia nostettua takaisin normaaliin suuntaan sillä joulun pyhät on tulossa ja vuodeosastot ovat heillä täyttymässä. Mehän jouduimme laskemaan oman vuodeosaston paikkamäärää lähes kolmannekseen normaalista Valonan koronaosaston takia. Toki meidän on odotettava, että Valona saa henkilöstötilanteensa kuntoon ja asukkaat voidaan turvallisesti luovuttaa heidän vastuulleen.

Valonan muut osastot ovat edelleen yksikön omaa toimintaa, jota on pyöritetty viime viikot kaupungin tuella.

– Kaikki mahdollinen on viime viikkoina tehty viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Viimeisimmässä testauksessa 17. joulukuuta ei enää ilmennytkään uusia asukastartuntoja.

Asukkaat ja henkilökunta testattiin tänään tiistaina 22.12.

– Tulosten perusteella suunnataan tulevaa toimintaa.