Pieksämäen kaikkia koronaketjuja ei ole saatu jäljitettyä – jäljitystyötä tehdään yhdessä Essoten kanssa

Otetuista koronanäytteistä 22 prosenttia on antanut kuluneen viikon aikana positiivisen vastauksen koronalle. Katja Luoma
Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Pieksämäen koronatilanne on huolestuttava, eikä kaikkia ketjuja ole saatua jäljitettyä.

– Koronaketjujen jäljitystyötä tehdään yhdessä Essoten kanssa ja ihmisten olisi hyvä vastata puhelimeen myös tuntemattomista numeroista. Samoin jo etukäteen kannattaisi jokaisen miettiä, että missä on tullut käytyä ja ketä nähtyä viime päivien aikana. Myös tieto siitä onko käyttänyt maskia vai ei, on olennainen, Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini toivoo.

Pieksämäellä on voinut altistua koronalle viime tiistaina Lidlissä ja Tokmannissa kello 17-19 välisenä aikana. Listalle päivitetään vain sellaiset julkiset paikat, joissa mahdollisesti altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti.

– Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan kymmenen (10) vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, varaa aika testiin verkossa tai puhelimitse. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus, Rubini muistuttaa.

Hänen mukaan tartuntaketjut Pieksämäellä ovat olleet siinä mielessä hallussa, että Partaharjun ja Valonen ulkopuolelta todetut tartunnat ovat jo pidemmän aikaa olleet karanteenissa olevia perheensisäisiä tartuntoja.

Essoten alueelta on torstain jälkeen löytynyt viisi uutta positiivista koronatestien tulosta. Yksi tartunta löytyi Mäntyharjulta jo aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta. Pieksämäellä uusia tartuntoja havaittiin neljä.

Essote säilyttää koronaepidemian kiihtymisvaiheen suositukset ja ohjeistukset ainakin 11.1. saakka. Pieksämäkeä Essote suosittaa pysymään leviämisvaiheen ohjeissa ja määräyksissä. Kuntayhtymä arvioi tilannetta 5.1., jolloin annetaan uudet suositukset ja ohjeistukset, jos tilanne on muuttunut. Ne astuvat voimaan 11.1.

– Tartuntamäärät ovat suuria Pieksämäellä, mutta sielläkin tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan. Ilman Pieksämäkeä alueen tartuntamäärät ja sitä myötä ilmaantuvuusluku ovat pudonneet 9,2:een/100 000 asukasta kohden. Täytyy antaa iso kiitos alueen asukkaille vastuullisesta käyttäytymisestä. Pidetään nämä toimintamallit, niin saamme kaikille turvallisen joulun, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kehuu tiedotteessa.

Vaikka Etelä-Savon tilanne on mennyt viime aikoina parempaan suuntaan, on ympäröivien alueiden tilanne edelleen heikko. Kokonaisuudessaan Essoten alueen ilmaantuvuusluku on edelleen toiseksi korkein koko maassa.

Lisäksi joulun aikaan alueelle on tulossa paljon ihmisiä eri muualta ja riskit tartuntojen leviämiseen pyhien aikana ovat olemassa.

– Jos tilanne heikkenee, niin tiukennuksia rajoituksiin ja ohjeistuksiin voi tulla jo ennen 11.1. Yksittäiset kunnat voivat toki vaihtaa paikkaa kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen tai päinvastoin tuota päivämäärää aiemminkin, mutta pidämme nykyiset kuntayhtymän tasoiset ohjeet ja suositukset sinne asti, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Turvallisen joulunvieton ohjeistukset on julkaistu Essoten nettisivuilla.

– Joulunaikaan ihmiset ovat tottuneet tapaamaan läheisiään. Se on myös korona-epidemian aikana mahdollista, mutta tietyt asiat tulee ottaa huomioon. Näillä joulumielellä höystetyillä ohjeistuksilla Essoten pandemiaryhmä haluaa toivottaa kaikille hyvää ja turvallista joulua, pandemiapäällikkö Gärdström sanoo.

Kommentoi