"Essoltelta jäi homma kesken" – Partaharjun Puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen olisi marraskuussa halunnut vielä yhden joukkotestauksen, mutta sitä ei tehty

Yksi joukkotestaus olisi vielä pitänyt marraskuussa tehdä. Näin ajattelee Partaharjun Puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen, joka on pettynyt Essoten toimiin koronaepidemian hoidossa. Liisa-Ilona Tanninen
Veera Järvenpää

Veera Järvenpää

Partaharjun Puutarhalta on löytynyt kahdessa päivässä yhteensä kaksikymmentä koronatartuntaa. Ensimmäiset kaksi tartuntaa löytyi tiistaina. Keskiviikkona tehtiin joukkotestaus, jossa testattiin kaikki ne työntekijät, jotka eivät olleet sairastaneet koronaa marraskuussa.

Partaharjun Puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen kritisoi Essoten toimia: 16. marraskuuta oli edellinen joukkotestaus. Savolaisen mukaan Essotelta pyydettiin joukkotestausta vielä sen jälkeen, mutta sitä ei tehty.

– Homma jäi kesken ja Essotelta jäi vielä yksi testaus tekemättä. Mielestäni työntekijät olisi pitänyt testata vielä kertaalleen, Savolainen harmittelee.

Partaharjun Puutarhalla on noin 200 työntekijää. Marraskuussa työntekijöillä todettiin yrittäjän mukaan yhteensä 76 koronatartuntaa. Koronaan sairastuneista kolme on ollut sairaalassa tehohoidossa ja kaksi iäkkäämpää miestyöntekijää sairastui todella vakavasti. Heistä yksi on Savolaisen mukaan edelleen sairaalahoidossa, mutta menossa parempaan päin

– Hänet on siirretty pienempään sairaalaan ja hänen nukutustaan on lievennetty. Toivottavasti enää ei tule komplikaatioita, Savolainen kertoo huolestuneena.

Partaharjun Puutarhan työnjohtaja haastatteli marraskuussa 49 työntekijää ja selvitti, millaisia oireita koronan saaneilla on ollut.

– Heistä 19 oli ollut täysin oireettomia, yhdellä oli ollut päänkipua ja haju- ja makuaistin väliaikainen menetys kymmenellä ja kahdeksalla oli vähän nuhaa ja kuumetta.

Savolaisen mukaan nyt sairastuneista ainoastaan kaksi tiistaina testattua on oireellisia, mutta muut ovat ainakin tällä hetkellä käytännössä oireettomia.

Savolainen on pannut merkille ihmisten asenteet Pieksämäellä.

– Muukalaisvihamielisyys on nostanut päätään ja puhutaan "niistä". Verkkokeskusteluissa kirjoitellaan, miten tilanne on meidän työntekijöidemme aiheuttama ja puhutaan koko ajan pahaa. Samanlaisia ihmisiähän me olemme kaikki omine virheinemme. Osa suomalaisistakin viilettää kaupoissa ilman maskia eikä piitata mistään.

Nyt löytyneet tartunnat eivät vaaranna Partaharjun Puutarhan tuotantoa.

– Joulusesonki alkaa olla ohi, ja töissä on tarpeeksi porukkaa. Entiset tartunnansaaneet ovat nyt töissä ja heillä on suoja virusta vastaan. Yrityksen kannalta ei ole isoa hätää, Savolainen toteaa.

Savolainen itse ei ole sairastunut koronaan, ja testitulokset ovat olleet negatiivisia.

Partaharjun puutarhalla on edellisen epidemian jälkeen lisätty koronasuojautumistoimia ja esimerkiksi kaikissa työtehtävissä käytetään aina kasvomaskia.

– Harmittaahan tämä, kun itse on yrittänyt kaikkensa tehdä, Savolainen toteaa.

Kommentoi