Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän uutta koronatartuntaa Pieksämäellä – kolme on Valona Vanhuspalveluissa ja kolme perheiden sisäisiä tartuntoja

Torstain jälkeen Essoten alueelta on löytynyt kymmenen uutta positiivista koronatestien tulosta. Tartuntoja havaitaan edelleen paljon Pieksämäellä ja nyt niitä kertyi seitsemän. Näistä tartunnoista kolme on Valona vanhuspalveluissa ja kolme perheiden sisäisiä tartuntoja. Yhden suhteen jäljitystyö on vielä kesken, mutta laajoilta karanteeneilta vältyttänee.

– Ensi viikon alkupuolella nähdään, ovatko Pieksämäen ketjut hallussa ja miten kovasti painetta keskussairaalaan potilaista tulee. Valtaosa Pieksämäen viimeisistä tartunnoista on havaittu lupaavasti karanteeniin asetettujen joukosta tai sairastuneiden lähipiiristä. Rajoitusten suhteen ei ole syytä yhtään lepsuilla, sillä yksikin tartunta voi levitä laajalle, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa.

Mäntyharjun yhden uuden tartunnan lähde on saatu Essoten alueen ulkopuolelta. Kangasniemen tartunta liittyy aiempiin ketjuihin. Yksi positiivinen testitulos on löytynyt jälleen myös Joroisista.

Koronalääkärit vetoavat edelleen, jotta alueen asukkaat pidättäytyisivät jopa yksityistilaisuuksien järjestämisestä.

– On viisasta siirtää tämän vuoden yksityistilaisuudet koronarokotusten jälkeiselle ajalle, jotta saamme turvallisen joulun kaikille, pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Vaikein tilanne tällä hetkellä Pieksämäellä Valona Vanhuspalvelujen yksikössä, jossa on löydetty koronatartunta 18 asukkaalla ja 24 työntekijällä. Perjantaina löytyi kaksi tartuntaa asukkaalla ja yksi uusi tartunta työntekijällä.

Epidemia pääsi kehittymään yksikössä salakavalasti pahaksi oireettomien kantajien ja testitulosten viiveiden vuoksi.

– Ensimmäisestä työntekijämme tartunnasta saimme tiedon vasta kolmentena päivänä siitä, kun testaus oli tehty. Tänä aikana oli todennäköisesti tietämättään valitettavasti altistanut muita henkilöitä. Todennäköisesti tartuntaketju on lähtenyt tästä liikkeelle, Valona-hyvinvoinnin palvelujohtaja Susanna Pirttiaho sanoo.

Koronatestien tulokset tulevat yksikköön yksittäisinä ilmoituksina sitä mukaa kun tulokset valmistuvat.

– Koko testaus-, analysointi- ja jäljitysjärjestelmä on näkemyksemme mukaan ollut ylikuormittunut, minkä vuoksi tiedonsaanti meille viipyi, Pirttiaho jatkaa.

Valonassa on noudatettu tarkkaan viranomaisilta suojautumisesta saatuja ohjeita. Pirttiaho muistuttaa, ettei hoitotyötä voi tehdä niin, että turvavälit toteutuvat.

– Suurin osa asiakkaistamme on vähintään keskivaikeasti muistamattomia. He ovat kaikissa tarpeissaan apua tarvitsevia ja olemme heidän ihollaan niin pesussa, syötöissä, hoidoissa kuin liikkumisessakin.

Valona Vanhuspalvelujen omaispuhelin avattiin perjantaina. Lauantaista alkaen puhelimessa päivystetään päivittäin kello 10-15. Puhelimeen vastaavat karanteenissa olevat hoitajat. Omaispuhelimen numero 020 754 2222.

Omaispuhelimeen voi soittaa ja kysyä kuulumiset oman läheisensä voinnista. Päivystäjät selvittävät asioita parhaansa mukaan ja soittavat takaisin. Asian selvittäminen voi ottaa aikaa, koska itse yksikössä on todella kiire.

Pieksämäen seurakunnassa on perustettu keskusteluapupuhelin Valona Vanhuspalvelujen omaisia ja henkilökuntaa varten, josta saa päivystävän papin kiinni.

– Tarjoamme omaisille ja henkilökunnalle mahdollisuutta luottamukselliseen keskusteluapuun, jossa on tilaa kaikille kriisitilanteen aiheuttamille kysymyksille, kirkkoherra Matti Pehkonen sanoo.

Seurakunnasta on myös varattu tila keskusteluja varten, joten keskustelut voidaan käydä puhelimitse tai kasvotusten. Päivystävän papin numero on 044 737 2219. Tämä numero on tarkoitettu ainoastaan Valona Vanhuspalvelujen asukkaiden omaisille ja henkilökunnalle.

Juttuun on korjattu 13.12.20 Valona Vanhuspalvelujen omaispuhelimen numero.