Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäellä viisi koronatartuntaa – useat tartuntaketjut hallinnassa

Pieksämäellä on keskiviikon jälkeen todettu viisi uutta koronatartuntaa. Keskiviikkona tuli yksi ja torstaina yhteensä neljä. Kaikki torstaina löydetyt tartunnan saaneet ovat jo olleet edeltävästi karanteenissa ja tartunnat ovat perheensisäisiä. Valona Vanhuspalveluissa ei tänään ole tullut tietoon uusia tartuntoja.

– Voisi varovasti uskaltaa toivoa, että koronaepidemiaa ollaan saamassa Pieksämäellä hallintaan. Vielä ei voi kuitenkaan hellittää suosituksia ja rajoituksia,Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini toteaa tiedottessa.

Samoilla linjoilla on myös Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

– Useat tartuntaketjut on saatu hallintaan. Riski tautitilanteen nopeaan huonontumiseen on koko ajan edelleen olemassa ja yksikin tapaus voi huonontaa tilanteen nopeasti. Rajoituksia ja suosituksia tulee noudattaa tarkasti, kehottaa Seppälä.

Valona Vanhuspalveluissa on todettu tällä viikolla koronatartunta 16 asiakkaalla ja 23 työntekijällä. Keskiviikkona illalla löytyi vielä yksi uusi koronatartunta Matti ja Liisa -kodin asiakkaalta.

Pieksämäen kaupunki oli siirtänyt tartunnan saaneen henkilön Valonasta jo 1.12. Matti ja Liisa -kotiin. Tuolloin ei ollut vielä tietoa yhdestäkään tartuntatapauksesta Valona Vanhuspalveluissa.

Valona Vanhuspalveluissa on keskiviikkoiltana käynnistetty kaupungin toimesta terveydenhuollon yksikkö, jossa hoidetaan koronavirukseen sairastuneet asukkaat. Lisäksi kaupunki tukee Valonan sosiaalihuollon asumispalveluita siten, että henkilökuntavajetta paikataan kaupungin hoitohenkilökunnalla ja hoitotyötä johtaa kaupungin nimeämä vastuusairaanhoitaja.

– 60 vanhusta on uskottu meidän vastuullemme ja huolehdimme asukasturvallisuuden varmistamisesta yhteistyössä Pieksämäen kaupungin kanssa. Valitettavasti oireettomien kantajien ja testitulosten viiveiden takia epidemia äityi yksikössämme salakavalasti pahaksi. Yhteistyössä Pieksämäen kaupungin ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa teemme nyt kaikkemme, että ikäihmisemme saavat parhaimman mahdollisen hoidon, jonka he ansaitsevatkin. Nyt toivomme vain työntekijöillemme työrauhaa, Valona Vanhuspalvelujen palvelujohtaja Susanna Pirttiaho kertoo.

– Pahoittelemme, ettemme ole kyenneet vastaamaan omaisten yhteydenottoihin. Kaikki voimavaramme ovat menneet hoitotyöhön. Ilmoitamme omaisille lähipäivinä puhelinnumeron, josta voi tiedustella lisätietoa tilanteesta, hän jatkaa.

Torstaista alkaen Pieksämäen ISLAB:in laboratoriossa pystytään analysoimaan myös koronapikatestejä, joiden vastaus tulee parhaimmillaan muutamassa tunnissa. Tämä helpottaa koronan vastaisessa työssä, kun saadaan valikoiduissa tilanteissa vastaus nopeammin. Tavallisen koronatestin vastaukset ovat tulleet 1-2 vuorokaudessa. Tiedon välittyminen testattaville ja yksikköön on kuitenkin kestänyt kauemmin.

Pikanäytteitä pystytään Pieksämäellä analysoimaan kuitenkin vain parikymmentä päivässä eli joukkotestauksiin analyysi ei sovi. Tartuntatautilääkäri päättää pikatestinä otettavat tapaukset.

Pieksämäen kaupunki testasi Valonan asumispalveluyksikön asukkaat ja henkilökunnan 4.12., 6.12., 8.12. ja tänään torstaina 10.12. Pieksämäen kaupunki tulee testaamaan koko henkilökunnan ja asukkaat toistaiseksi joka toinen päivä.

Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön henkilökunnan ensimmäinen tartunta todettiin torstaina 3.12. Kuusi viimeistä tartuntaa työntekijöillä todettiin keskiviikkona 9.12. Asukastartunnoista saatiin tieto kymmenen asukkaan osalta maanantaina 7.12. Kuudesta viimeisestä asukastartunnasta saatiin tieto keskiviikkona 9.12. Asukkaiden omaisia on informoitu asiasta.

Valona Vanhuspalveluissa on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

Seitsemän uutta koronatartuntaa Essoten alueella – Pieksämäellä tartuntoja löytyi viisi