Pieksämäellä jo neljä koronatartuntaa vanhusten hoitajilla, asukkaiden ja henkilökunnan testausta jatketaan tiiviisti

Kaikkien tartuntojen lähde ei ole selvinnyt Pieksämäellä. Kuvituskuva Jari Asikainen

Ansa Heinonen, Janne Niiranen, Kari-Pekka Issakainen

Pieksämäellä Valona vanhuspalveluiden ikääntyvien asumispalveluyksikön kaikkiaan neljällä hoitajalla on todettu koronatartunta. Ensimmäinen tartunta todettiin torstaina 3.12. ja kolme tartuntaa lauantaina 5.12.

Valonan asukkaat ja henkilökunta testattiin perjantaina. Toistaiseksi asukkailta ei ole löytynyt tartuntoja. Pieksämäen kaupunki testaa asukkaat ja henkilökunnan uudestaan sunnuntaina.

Valona Vanhuspalveluissa on kaikkiaan 65 tehostetun palveluasumisen hoitopaikkaa ja henkilökuntaa reilut 40.

Pieksämäen kaupunki tulee testaamaan koko henkilökunnan ja asukkaat toistaiseksi joka toinen päivä. Näin pyritään varmistamaan, että kaikki tartunnan saaneet saadaan selville.

– Olemme todella huojentuneita, ettei kukaan asukkaistamme ole tietojemme mukaan toistaiseksi saanut tartuntaa. Tulevina päivinä on asukasturvallisuuden lisäksi ensiarvoisen tärkeää varmistaa henkilöstön riittävyys ja toimintakyky, sanoo Valona-hyvinvoinnin palvelujohtaja Susanna Pirttiaho.

– Onneksemme saamme lisää käsipareja Kirkkopalvelujen muilta palvelualueilta, kuten Seurakuntaopistolta. Meillä on myös DIAK:n taustayhteisönä jo pitkään jatkunut työelämäkumppanuus paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa ja olemme välittäneet akuutista henkilöstötarpeesta viestiä myös sinne suuntaan.

Koronatilanteen takia Valonan vanhuspalveluyksikössä tulee välttää vierailua toistaiseksi.

Myös Pieksämäen Seurakuntaopiston työntekijällä todettiin koronavirustartunta torstaina 3.12 ja kampus on siirtynyt etäopetukseen 10.1.2021 saakka.

Lauantaina raportoitiin jälleen satoja uusia koronatartuntoja ympäri maata. Valonan uusimpien tapausten myötä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella on löytynyt 11 uutta tartuntaa, ja Pieksämäellä on ilmennyt kahdeksan positiivista koronatestien tulosta.

Kaikkien tartuntojen lähde ei ole selvinnyt.

– Pieksämäen tilanne on huolestuttava. Tautia on paljon liikenteessä, koska lähteitä ei pystytä selvittämään. Pieksämäellä olisi nyt erityisen tärkeää rajoittaa sosiaaliset kontaktit minimiin. Esimerkiksi itsenäisyyspäivää kannattaisi viettää nyt vain pienessä lähipiirissä, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kehottaa Essoten tiedotteessa.

Kaksi tartunnoista löytyi Mikkelistä. Toinen näistä liittyy aiempiin tartuntaketjuihin ja sairastunut oli aiemmin määrätyssä karanteenissa. Toisen tartunnan alkulähde löytyi muualta Suomessa. Yksi tartunnoista havaittiin Juvalla. Sen tartunnanlähde ei ole selvillä.

Mikkelissä ja Juvalla altistuneet on pääosin jo tavoitettu ja loppuihin pyritään olemaan yhteydessä lauantain iltapäivän kuluessa.

Essoten mukaan Pieksämäellä altistumispaikkoja ovat olleet perjantaina 27.11. ja launtaina 28.11. CrossFit Pieksämäki, sunnuntaina 29.11. klo 19–20 välisenä aikana kuntosali Nobody sekä maanantaina 30.11. CrossFit Pieksämäki.

– Koronaketjujen jäljitystyötä tehdään yhdessä Essoten kanssa, ja ihmisten olisi hyvä vastata puhelimeen myös tuntemattomista numeroista, Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini toivoo.

Pieksämäen terveyskeskuksen osasto- ja kotisairaalayksikössä rajoitetaan vierailua.

Juttua on päivitetty kello 20.45

Kommentoi