Essote siirtyi kiihtymisvaiheeseen – alueella 14 uutta tartuntaa

Kuvituskuva. Riikka Laine
Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Koronatartuntojen määrä on siinä määrin lisääntynyt, että Essoten alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen ”koronanyrkki” teki alueen kunnille aiempaa tiukemmat suositukset. Suositukset alkavat ensi yönä eli keskiviikosta 2.12. lähtien ja jatkuvat 21.12. saakka.

Kunnat voivat oman toimivaltansa perusteella ottaa suositukset käyttöön. Viralliselta nimeltään ”nyrkki” on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen alueellisen tartuntatautien torjunnan ja varautumisen yhteistyöryhmä.

Maanantain 30. marraskuuta jälkeen eri puolilta kuntayhtymän aluetta on löytynyt yhteensä 14 uutta tartuntaa, jotka jakautuvat seuraavasti: Kangasniemellä kuusi, Pieksämäellä neljä, Mikkelissä kolme ja Juvalla yksi tartunta.

Yksi henkilö on käynyt Otavan opistolla tartuntavaiheessa ja altistanut paljon opistolaisia. Otavan opisto siirtyy etäopetukseen ja Essote on testannut altistuneita opiston henkilöstöä ja opiskelijoita.

Myös Pieksämäellä on tehty Harjun koulussa toimenpiteitä tartunnan saaneen johdosta. Tartuntoihin liittyen on asetettu yksi luokka karanteeniin. Myös Crossfit Pieksämäki-salin ryhmätunneille viime viikonloppuna 27.-28.11. osallistuneita on laitettu karanteeniin.

– Hyvästä suojautumisesta huolimatta tauti etenee valitettavasti Kangasniemen jaksohoidossa. Koko alueen tilanne on selkeästi heikentynyt lähialueiden vaikutuksesta. Meillä on useita tartuntaketjuja ja yleisöaltistuksia. Nyt on tärkeää tiukentaa ohjeita, jotta perhejoulut voidaan turvata, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta tartuntaketjut on pääosin pystytty jäljittämään. Seppälän arvion mukaan uusilla rajoituksilla tilanne voidaan ottaa haltuun, jos koko maan tilanne lähtee menemään parempaan päin.

– Sairaalamme kuormitus on kasvanut. Suositusten ja rajoitusten perusteena on se, että terveydenhuollon toimintakyky pystytään säilyttämään kaikille potilaille, pandemiapäällikkö Hans Gärdström Essotesta jatkaa.

Koronaepidemian johdosta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen alueellisen tartuntatautien torjunnan ja varautumisen yhteistyöryhmä tulkitsee (1.12.2020) alueen siirtyneen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Muutoksen johdosta yhteistyöryhmä antaa oheiset suositukset alueen kunnille.

Yleisötilaisuuksia suositellaan vältettäväksi. Tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää painavista perusteilla (esimerkiksi hautajaiset) seuraavat rajoitukset huomioiden: osallistujien määrä rajataan enintään 20 henkilöön, osallistujat käyttävät maskeja maskien koko tilaisuuden ajan, tilaisuudessa huomioidaan turvavälit, ruoka- tai juomatarjoilua ei järjestetä.

Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 2.–21. joulukuuta väliseksi ajaksi korkeintaan 20 henkilöön.

Essote suosittelee, että alueen sisäleikkipaikat suljetaan, samoin koulut ulkopuolisilta toimijoita. Julkisissa ja yksityisissä sisäliikuntatiloissa suositellaan rajaamaan samassa sisätilassa olevien henkilöiden määrä korkeintaan 20 henkilöön.

Sisähuvipuistoissa suositellaan max. 20 henkilöä sisälle samanaikaisesti turvavälit säilyttäen 2.-21. joulukuuta väliseksi ajaksi.

Juttua korjattu kello 17.32 ja poistettu yksi lause vanhentuneista tartuntamääristä.

Kommentoi