Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 50 henkilön yleisötapahtumat kiellettiin koko Itä-Suomessakin

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Kielto koskee myös yleisiä kokouksia.

Keskiviikosta 2. joulukuuta alkaen Itä-Suomessa saa järjestää vain korkeintaan 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja kokouksia, jos niissä voidaan noudattaa koronavirustilanteessa annettuja turvallisuusohjeita. Sama yleisöraja koskee nyt sekä sisä- että ulkotilaisuuksia.

Sitä isommissa tilaisuuksissa ei ole enää aluehallintoviraston mukaan kyse, voidaanko esimerkiksi turvavälejä pitää, vaan ylipäätään ihmisten kokoontumisesta sekä liikkumisesta tapahtuman ennen ja jälkeen.

– Kyse on siitä, että ihmisten kokoontumisia pitää nyt vähentää, ylijohtaja Soile Lahti Itä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi kaikki yleisölle avoimet kilpailut, konsertit, avoimet huvitilaisuudet ja näytökset.

Yli 50 henkilön tapahtumien kielto koskee siis yhtälailla jääkiekko-otteluita, kuorotapahtumia kuin rockkonsertteja.

"Nyt annetut rajoitukset tuntuvat liioittelulta meidän näkökulmastamme" – Kuopion kaupunginteatteri perui loppuvuoden omat esitykset

Kuopion Musiikkikeskuksen torstai-illan konsertti striimataan, muut joulukuun esitykset perutaan

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan muun muassa jätevesitutkimukset osoittavat, että koronavirusta on nyt koko maassa. Virusta on todettu Suomessa paljon laajemmalla kuin koskaan ennen.

– Vaikka Itä-Suomessa olemme tartuntamäärissä perustasolla, ympäröivillä alueilla tilanne on toinen ja väestö liikkuu yhtä paljon kuin ennen koronaviruspandemiaa, Lahti sanoo.

Vaikka koronavirustilanteen pahenemisesta on puhuttu viime viikkoina julkisuudessa, ihmiset eivät ole vähentäneet liikkumistaan ja osallistumistaan tapahtumiin riittävästi, joten viranomaiset joutuvat rajoittamaan tapahtumia.

KalPan joulukuun kotiottelut siirtyvät ensi vuodelle uusien koronarajoitusten myötä

– Itä-Suomessa kyse on ennakoinnista. Pyrimme välttämään, ettemme ympäröivän seudun mukana painu koronaviruspandemian kiihtymisvaiheeseen, josta on riski hyvinkin nopeasti siirtyä leviämisvaiheeseen.

Aluehallintoviraston päätös on voimassa vuoden loppuun asti ja se koskee kaikkia Itä-Suomen kuntia. Joensuussa, Lieksassa ja Kontiolahdella on tosin voimassa tiukempikin alueellisen rajoitus vielä tällä viikolla.

Aluehallintoviraston mukaan koronaviruksen leviämisen estämisen ennakointi on nyt tärkeää.

Epidemiatilanne on kiihtynyt viime viikkojen aikana Suomessa ja se heijastuu kaikille alueille. Ihmisiä on suositeltu välttämään yleisötapahtumia, mutta kaikki eivät ole suosituksia ymmärtäneet tai halunneet noudattaa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös perustuu THL:n eilen antamaan viranomaissuositukseen, että epidemian perustasollakin olevilla alueilla sallitaan korkeintaan 50 henkilön kokoontumiset yleisötilaisuuksissa sekä sisällä että ulkona.

Tahkon talvikauden avajaiset perutaan lauantailta

Alueen sairaanhoitopiirit puoltavat päätöstä.

Yleisötapahtumiksi ei lasketa yksityistilaisuuksia kuten syntymäpäiväjuhlia kodeissa, pysyvää elinkeinotoimintaa kuten ravintolatoimintaa ja liikuntapalveluita eikä uskonnollisia tilaisuuksia. Niitä koskevat kuitenkin yleiset terveysturvallisuussuositukset sekä ravintoloita myös erikseen niille annetut määräykset.

Kauneimmat joululaulut voi edelleen katsoa Savon Sanomien verkkopalvelusta

Esimerkiksi pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli kymmenen henkilön kokoontumisia riippumatta tapahtuman luonteesta.

Myös muualla Suomessa aluehallintovirastot ja kaupungit ovat antaneet aiempia tarkempia rajoituksia ja suosituksia tilaisuuksiin. Monessa maakunnassa yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajaksi on jouduttu asettamaan koronatilanteen takia jo 10 tai 20 henkilöä.

Pirkanmaalla kielletään kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet – koronaepidemia siirtynyt kiihtymisvaiheeseen Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa