Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ajoi lapsiperheen ahdinkoon: "Mistä muusta voi tinkiä kuin ruuasta?"

Ruoka-avun tarve on lähes tuplaantunut korona-aikana. Taloudellinen ahdinko näkyy kuntien sosiaalitoimessa ja seurakuntien diakoniatyössä vahvasti. Seurakunnat ovat jakaneet tähän mennessä noin 90 000 ruokakassia enemmän kuin viime vuonna.

Yksi avuntarvitsijoista on viisihenkinen pieksämäkeläinen perhe, jossa ilman joulukassikeräystä ei olisi ruokaa.

– Meillä ruokakassilahjoitus pelastaa joulun. Ei sitä voi mitenkään muuten kuvailla, niin tärkeä se on, kertoo perheen äiti.

Hänen perheensä ahdinko alkoi avioerosta, jossa miehen lähtiessä perheen talous romahti. Yllätyksenä tullut ero uuvutti äidin henkisesti ja jätti hänelle suuret velat, neljän lapsen elatuksen ja työkyvyttömyyden.

– Vuosia olen taistellut ulosottoa ja haastemiestä peläten. Olin rakkaudessa sokea ja kaikki velat oli minun nimissäni. Säännöstelin lasten ruoka-annoksia, että saisin jotenkin ruuan riittämään. Itse en juuri syönyt, ei ollut nälkäkään. Yritin peitellä tilannetta lapsiltani.

Äiti kertoo perheen tippuneen tavallisen kuluttamisen kyydistä aikaa sitten. Kaikki vaatteet hän ostaa itselleen ja lapsilleen kirpputorilta, samoin kouluun pakolliset urheiluvälineet. Ruokakaupassa menee maksimissaan 30 euroa ja sekin tuntuu paljolta.

Mistä muusta voi tinkiä kuin ruuasta? Sähkö, vakuutus, lainanmaksu, puhelimet, ne on pakko hoitaa.

– Mistä muusta voi tinkiä kuin ruuasta? Sähkö, vakuutus, lainanmaksu, puhelimet, ne on pakko hoitaa. Onneksi olen taitava kokki, teen jämistäkin vielä uuden ruuan. Sitten kun jääkaapissa ei ole kuin valo, alkaa kuristava tunne kasvaa.

Pieksämäen seurakunnan johtava diakoni Sari Sormunen vahvistaa hädän kasvaneen koronavuonna. Tänäkin vuonna kauppakassikeräyksen ja lahjoitusten turvin avustetaan vähintään 400 taloutta Pieksämäellä.

– Taloudellisten huolten päälle on tullut henkinen ahdinko, etätyö ja -koulu ja sen luomat kriisit. Moni kokee suurta häpeää tilanteestaan.

Kirkkohallituksen diakonian ja sielunhoidon yksikön johtaja Kalle Kuusimäki kertoo, että taloudellisen avun lisäksi myös sosiaaliset tarpeet ovat koronan aikana korostuneet valtakunnallisesti. Seurakunnissa on yritetty rakentaa turvallisen kohtaamisen paikkoja puhelin- ja verkkokohtaamisten lisäksi.

– Diakoniatyöntekijät ovat esimerkiksi kulkeneet kahvikärryn kanssa, tarjonneet kahvia ja purtavaa sekä juttuseuraa. Yhteisöruokailut ovat olleet myös toiminnan ja kohtaamisen paikkoja. Rajoitukset ovat kuitenkin rajoittaneet näiden järjestämistä.

Kuusimäki kertoo kirkon tilastopalvelun tekemän tilaston puhuvan selkeää kieltä siitä, että tarve henkilökohtaisille kohtaamisille on suuri. Niiden määrä on kasvanut 40 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Kohtaamisia on tähän mennessä ollut 422 000 kappaletta.

– Kohtaamisten syistä korostuvat talouden sekä terveyden ja sairauden kysymykset. Uskon ja elämän merkitykseen liittyvät kysymykset näyttävät kasvaneen.