Kolmuni: Vielä meitä korona koettelee ennen kuin tauti helpottaa

Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Viime viikonloppuna rynnäköin kauppaan sellaisella vauhdilla ja niin ajatuksissani, että kasvomaski unohtui. Sinne se jäi auton hansikaslokeroon. Eikä se sieltä paljon mieltä lämmitä. Vielä vähemmän ajaa tarkoitustaan.

Kun sain töytäytettyä itseni sisälle kauppaan niin huomasin samalla, että valtaosalla asiakkaista oli maski kasvoillaan. Ja minulla ei.

Kyllä silloin hävetti. Hävetti oikein kunnolla. Vielä sanon selvyyden vuoksi, että oikein olan takaa hävetti.

Ja se oli minulle huolimattomalle höseltäjälle ihan oikein, koska niin sen pitääkin hävettää. Pitäisi olla tarkempi.

Tällaisia aikoina on meidän jokaisen vastuulla toimia niin, että koronaa olisi entistä vähemmän ja varsinkin, että se leviäisi ihmisistä toisiin mahdollisimman vähän.

Siinä taistelussa maskin pitämisen hinta on kovin vähäinen.

Keski-Savon alueella koronan suhteen on päästy melko vähällä, vaikka Pieksämäkeä tauti koetteli kovemmin viime viikolla. Partaharjun Puutarhan aluelella työskenteleviltä löytyneet 64 tartuntaa nostivat Pieksämäen kerralla perustasolta koronan kiihtymisvaiheeseen.

Essoten, Piesämäen kaupungin ja Partaharjun Puutarhan toimet olivat rivakoita, eikä päätösten kanssa jääty turhia aikailemaan. Pieksämäellä otettiin viikoksi käyttöön kiihtymisvaiheen rajoitussuositukset, joita kuntalaiset kuuliaisesti noudattivat. Puutarhan väki jäi karanteeniin porttien taakse, jonne tuntui jäävän myös korona. Runsaasta testaamisesta huolimatta Pieksämäeltä ei löytynyt viime viikolla yhtään tartuntaa Partaharjun ketjun ulkopuolelta. Viime perjantaina Pieksämäellä voitiin todeta, että koronan suhteen kaupungissa on palattu perustasolle. Rajoitussuositukset purettiin ja sunnuntaina esimerkiksi kaupungin omistamat liikuntapaikat avasivat ovensa.

Syyllisiä on turha hakea, vaikka sosiaalisen median keskustelupalstoilla ihmisillä on monenlaisia mielipiteitä ja niistä monet jopa asiattomiakin. Pieksämäen tapahtumat ovat vain osoitus koronaviruksen oveluudesta ja eräänlaisesta salakavaluudesta. Tauti pääsi leviämään puutarhan työntekijöiden keskuudessa, vaikka kaikki oli tehty säädösten ja määräysten mukaisesti.

Näitä vain joskus tapahtuu, vaikka ei pitäisi. Se ei ole kenenkään vika.

Koronatartuntojen määrästä kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koronakartta. Sen mukaan Pieksämäellä oli keskiviikkona 25 tartuntaa. Moni on ehtinyt miettimään tartuntojen vähäistä määrää Pieksämäellä, vaikka juuri edellisellä viikolla oli kerrottu yli 60 tartunnasta paikkakunnalla.

Koronatilastoissa suomalaiset sairastuneet kirjataan tilastoissa kotipaikkakunnalleen, ulkomaalaiset taas sairaanhoitopiirin pääpaikkakunnalle. Käytännössä se tarkoittaa, että Partaharjun Puutarhan ketjussa paljastuneet ulkomaalaisten koronatartunnat kirjautuvat Mikkeliin.

Pahin tilanne on Uudellamaalla ja varsinkin pääkaupunkiseudulla, joka on tällä hetkellä Suomen pahin koronakeskittymä ja tauti on siellä leviämisvaiheessa. Toivottavasti annetut rajoitukset osoittavat toimivuutensa nopeasti, eikä esimerkiksi valmiuslakia tarvitsisi ottaa käyttöön.

Helpotusta tilanteeseen on luvassa vasta ensi vuoden puolella rokotteen muodossa. Siihen saakka on kärvisteltävä.

Kommentoi