Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keräyksellä joulumieltä ja apua perheille

Joinakin aikaisempinakin vuosina järjestetty Pieksämäen jouluapu vähävaraisille perheille on alkanut.

Keräyksen järjestävät Katja Väistö ja Kaisa Piispanen yksityishenkilöinä, jotka haluavat jakaa joulumieltä ja antaa apua pyyteettömästi.

– Olemme seuranneet vuosien saatossa keräyksen järjestämistä. Nyt järjestäjää ei ollut, joten järjestäjiksi päädyimme me. Tiedämme, että monella perheellä on vaikeaa koronankin vuoksi.

Piispanen on hoitovapaalla oleva sairaanhoitaja ja Väistö on perheellinen sosionomiopiskelija.

Keräys järjestetään Facebookissa. Siellä on Pieksämäen jouluapu -ryhmä, jonka kautta lahjoittajat saavat tietoa apua tarvitsevien perheiden toiveista.

Käytännössä auttaminen tapahtuu anonyymisti niin, että perheet esittävät toiveensa järjestäjille ja nämä esittelevät perheen Facebookissa numerolla kertoen samalla toiveita ja perhetaustaa.

On ollut joulupatoja ja muita tapoja.

Lahjoittaja näkee viestin Facebookissa ja ilmoittaa järjestäjille yksityisviestillä, mitä perhettä hän haluaa tukea.

Kerääjien yhteistyökumppanina on vaateliike Aritea, joka on antanut korvauksetta käyttöön yhden huoneen liikkeensä yhteydestä. Sinne voi jättää lahjoituksia ja sieltä ne keräyksen päätyttyä luovutetaan perheille.

– Siellä tapahtuu lahjojen paketoiminen. Joululahjat jaetaan maanantaina 21.12, että esimerkiksi lahjakorttien saajat ennättävät vielä hankkia jouluruuat tai muuta tarvittavaa.

Joululahjojen jakoa porrastetaan ja autettaville perheille ilmoitetaan aika, jolloin lahjoituksen voi hakea.

Toiveita voi esittää 15. joulukuuta saakka.

Jouluavun kerääjät ovat kiertäneet yrityksissä ja saaneet niissä osakseen altista vastakaikua. Kerääminen jatkuu edelleen.

– Yrityksiä haastetaan mukaan. Paljon on jouluruuan pyyntöä, lahjakorttia, ruokaa, vähän leluja, vaatetta, hemmottelulahjakorttia vanhemmille.

Pyyntöjä on tullut pienten lasten vanhemmilta ja lapsiperheiltä, joissa on jo isompia lapsia. On myös mummoja, jotka ovat toivoneet ruoka-apua, joulukuusta tai joulukoristeita.

– Joku on toivonut kinkkua, että voi lapsenlapsille tarjota.

Järjestäjät pohtivat, että tämä on uusi tapa järjestää joulukeräys. Aikaisemmin on ollut joulupatoja ja muita tapoja.

– Tässä on kohteena koko perhe ja erilaiset perheet. On toki myös yksinäisiä ihmisiä, eri-ikäisiä, ja muunkinlaisia perheitä kuin lapsiperheitä.

Lahjoituksena ei voi antaa rahaa, eikä myöskään käytettyä tavaraa, mutta lahjakortit käyvät hyvin.

lahjoitukset jaetaan tasapuolisesti perheiden kesken. Vuosi sitten lahjoituksia sai noin 40 perhettä.