Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas matalapaine tuo Suomeen myrskypuuskia ja lumisateita – tuulet voimistuvat jo aamusta alkaen

Syvenevä matalapaine liikkuu tänään torstaina Suomen yli itään. Voimakkaimmat tuulet osuvat maan keskiosaan. Pohjoisessa ajokeli muuttuu lumisateen myötä paikoin jopa erittäin huonoksi.

Ilmatieteen laitoksen eilen keskiviikkona tekemän ennusteen mukaan lounaistuuli voimistuu torstaina aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli on puuskissa yleisesti kovimmillaan 17–20 metriä sekunnissa, mistä aiheutuu yksittäisiä tuulivahinkoja.

Torstain voimakkaimmat tuulet osuvat maan keskiosaan. Tuulisin jakso alkaa Satakunnan ja Pohjanmaan rannikolla puolenpäivän aikaan. Tästä voimakkaimmat tuulet liikkuvat päivän mittaan Keski-Suomen maakunnan kautta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

– Tuulisimmalla alueella puuskat ovat 20–25 metriä sekunnissa, läntisimmissä maakunnissa jopa ylikin. Tällaisissa tuulen nopeuksissa vahinkoja muodostuu yleisemmin ja etenkin lännessä sähkökatkokset voivat olla pitkäkestoisempia, meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta toteaa tiedotteessa.

Tuuli heikkenee maan länsiosassa torstaina alkuiltaan mennessä, itärajalla vasta myöhään illalla.

Matalapaineeseen liittyy myös runsaita sateita, jotka tulevat pohjoisessa osin lumena. Märkää lunta voi kertyä torstaina kapealle vyöhykkeelle Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin rajalle 10–20 senttimetriä. Ajokeli muuttuu lumisateen myötä pohjoisessa paikoin jopa erittäin huonoksi, ja puihin tarttuva tykkylumi voi aiheuttaa myös sähkökatkoksia.

Illalla matalapaineen jälkipuolella sää kylmenee nopeasti, ja sateet muuttuvat lumisempaan muotoon myös maan etelä- ja keskiosassa. Perjantaiaamuun mennessä lunta voi kertyä eteläänkin paikoin muutamia senttimetrejä, Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella mahdollisesti yli viisi senttimetriä.