Mielipide: Uskotko valheita

Anu Skön-Liukkonen

Inhimillisyys on toisen ihmisen arvostamista, kunnioittamista, loukkaamattomuutta ja hienotunteisuutta. Jokainen haluaa itseään näin kohdeltavan, varmasti myös se henkilö, joilla näissä taidoissa on puutteita. Jokainen varmasti tällaisen ihmisen tuntee, on se sitten naapuri, työkaveri, ystävä tai sukulainen, joka tukahduttaa ja puhuu pahaa ja yleensä vielä tarkoituksella. Hän ehkä loukkaa kotirauhaasi, yksityisyyttäsi ja kunniaasi, huutelee levottomuuksia, uhittelee, kertoilee valheita ja valokuvaa. Hän on ehkä se, joka sinut pysäyttää kertoakseen naapurisovusta tai sen ongelmista, kuten raja-aidoista, lumenaurauksista tai yleensä vain naapurien käyttäytymisestä. Hänellä itsellään on tarkka selonteko ajankohdista, kellonajoista ja vuosista mitä milloinkin on muka tapahtunut.

Tällainen käytös on tukahduttavaa, mutta jos tiedät oman arvosi ja tiedostat toisen heikkouden ja puutteellisuuden, voit sen hyväksyä ja jopa antaa anteeksi. Anteeksianto ei ole sinulta itseltäsi pois - se on enemmänkin vahvuus, että olet tuollaisen käytöksen yläpuolella ja jätät nuo valheelliset tarinat oman onnensa nojaan.

Antaa hänen elää valheissaan ja epäonnistuneessa elämässään, tarinoida ja tuoda oma heikkoutensa esille noilla valheillaan. Tervejärkinen ihminen kyllä tiedostaa nuo valheet. Mutta ikävä kyllä, tuollaisten ihmisten lähellä pyörii aina ne perskärpäset, jotka janoavat noita tarinoita. He pönkittävät niillä samaa heikkoa egoaan mikä tuolla valheenkertojallakin on.

Vakka kantensa valitsee tässäkin tilanteessa.

Miksi ihminen ei kykene inhimillisyyteen, miksi huhuilta ei katkota siipiä, miksi tämä ihminen saa vuosia jatkaa myyräntyötään? Hiljaa myötäämällä tavallaan hyväksytään hänen käytöksensä, ollaan mukana tuossa epärehellisyydessä ja annetaan lupa valheelle ja vääryydelle. Kouluissa puututaan kiusaamiseen, niin näissäkin tilanteissa pitäisi. Aina huonolle käytökselle on joku syy. Onko lapsuudessa jääty jotain paitsi, onko oma elämä mennyt väärille raiteille, onko se katkeruus, kateellisuus, ero, omien lasten käyttäytyminen, työpaikkakiusaaminen, vanheneminen, sairaus… aina löytyy joku syy.

Omasta puolestani toivon jokaiselle positiivista elämänlaatua ja uskoa huomiseen. Ja toivon, että jokaisen, myös sen paatuneemmankin valehtelijan ja pahaa puhuvan sisältä löytyisi edes pieni pala inhimillisyyttä ja toisen ihmisen kunnioittamista. Näin olisi hänen itsensä ja meidän muidenkin helpompi elää ja olla. Itse olen vuosien aikana antanut anteeksi ja unohtanut vääryydet.

Ja yhä toivon, että paha palkkansa saa, rehellisyys maan perii ja hyvyys voittaa.

Keskustelu