Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Partaharjun Puutarhalla Pieksämäellä paljastui 64 koronatartuntaa – vain kolmella sairastuneella on ollut oireita

Suuri koronatartuntojen rypäs on löytynyt Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueelta. Keskiviikkona Partaharjun Puutarhan alueella Pieksämäellä järjestetystä lähes 200 henkilön joukkotestauksesta on tullut 64 positiivista tulosta. Testaus koski puutarhan koko henkilökuntaa sekä alueella työskenteleviä ihmisiä.

– Essote teki eilen ison testausurakan paikan päällä. Nyt voimme arvioida, että se oli oikeaan osunut toimenpide. Tiedotamme asiasta perjantaina lisää, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

– Aamulla pohditaan, tarvitseeko meidän tehdä alueellisia rajoitustoimia. Pitää katsoa, ovatko nämä ihmiset liikkuneet ja onko tautia voinut levitä väestöön. Sen mukaan tehdään huomenna heti aamusta rajoitustoimet, jos tarvetta sellaisille on, Seppälä sanoi torstai-illana STT:lle.

Aiemmin alkuviikosta samasta tartuntaketjusta löytyi kuusi tapausta. Essote ja Pieksämäen kaupunki jäljittävät yhteistyössä tartuntaketjua. Mikkelin keskussairaala on nostanut toimintavalmiuttaan tartunnanjäljityksen suhteen ja sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita varalta.

Partaharjun Puutarhan torstai-iltana toimittamassa tiedotteessa kerrotaan, että tartunnan saaneiden kohdalla toimitaan terveydenhuollon antamien ohjeiden mukaan.

– Todennäköisesti johtuen henkilökunnan erittäin alhaisesta keski-iästä tartunnan saaneet ovat kolmea vanhempaa henkilöä lukuun ottamatta oireettomia tai aikaisemmin jo sairastanutta, koska testeissä näkyy myöskin jo aiemmin sairastettu korona. Huolimatta kaikista varotoimenpiteistä, joita on tehty kesän ja syksyn aikana, kuten työryhmien jako pienemmiksi ja työaikojen porrastus sekä taukotiloja lisääminen lähikontaktien välttämiseksi, tartuntoja on talon sisään tullut ja tilanne on päässyt kehittymään pahaksi, toimitusjohtaja Hanna Suhonen toteaa.

Kaikki uudet kotimaasta tai ulkomailta tulleet sesonkityöntekijät ovat olleet THL:n ohjeiden mukaisessa karanteenissa 10 päivää ja käyttäneet ulkona ollessa oransseja turvaliivejä, joissa selässä teksti karanteeni.

Taimitarhan työntekijät muodostavat STT:n hastatteleman Partaharjun Puutarhan yrittäjän Erkki Savolaisen mukaan suljetun työyhteisön, joka asuu läheisissä rivitaloissa. Työntekijöistä suurin osa on Puolasta ja Ukrainasta.

Puutarhan toimitilat ovat 10 hehtaaria, jolloin välttämättömimmät työt voidaan turvallisesti järjestää väliaikaisjärjestelyin.

Kaikki nyt altistuneet, mutta negatiivisen testituloksen saaneet testataan uudelleen ensi maanantaina.

Partaharjun Puutarha on Suomen suurin taimitarha. Se on erikoistunut sipulikukkien tuottamiseen. Lisäksi yritys tuottaa metsätaimia ja amppelikasveja. Yritys on toiminut 37 vuotta.