Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkovaltuusto hyväksyi seurakunnan kiinteistöstrategian

Pieksämäen seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi kymmenen vuoden ajalle kiinteistöstrategian, jonka mukaan osa seurakunnan kiinteistöistä säilytetään ja niitä korjataan. Osa kiinteistöistä poistuu vähitellen käytöstä. Määrärahat eivät riitä kaikkien seurakunnan omistamien kiinteistöjen ylläpitoon ja korjaukseen. Kaikkien kiinteistöjen korjaus maksaisi yhteensä 6 miljoonaa euroa.

Sinikka Riipinen esitti keskustelun kuluessa, että Jäppilän seurakuntataloon asennetaan maalämpö ja talo pidetään käytössä. Hän huomautti, että Peltokartanossa olisi muussa tapauksessa yhdet tai kahdet hautajaiset viikossa.

– Se on vanhusten koti ja kuka haluaa hautajaisia kotiinsa. Se aiheuttaa rauhattomuutta. Jäppilästä on tullut yhteydenottoja, joissa uhkaillaan kirosta eroamisella. On myös sanottu, että seurakunnalla on paljon metsää, jota voidaan pistää nurin.

Riipisen esitystä ei kuitenkaan kannatettu.

Puheenvuorossaan valtuutettu Pekka Kosonen huomautti, että seurakunnan henkilöstöstä on säästetty melko roimalla kädellä vaikka henkilöstöllä on asiantuntijaorganisaatiossa merkittävä rooli.

– On ymmärrettävää, että talkoilla rakennetut kiinteistöt herättävät tunteita ja seiniin rakastuu. Kymmenvuotisstrategia ei tarkoita sitä, että kaikki rakennukset heti lopetetaan vaan strategia antaa askelmerkit tulevaisuuteen.

Käytetään riittävästi aikaa suunnitteluun.

Päivi Thitz

Kososen mukaan seurakuntalaisten kirkkosuhde ei voi olla niin hauras, että uhataan kirkosta eroamisella, jos päättämisinstituutioissa tehdään epämieluisia päätöksiä.

Lassi Kiviluoto totesi ymmärtävänsä jäppiläläisten huolen.

– Jäppilässä on vireä toiminta ja pitkä matka kaupunkiin. Kymmenvuotisstrategiaa on kuitenkin tärkeää jatkaa. Uusitaan seurakuntatalon öljysäiliö, pidetään talo toiminnassa ja etsitään samalla korvaavia tiloja. Lisäaikaa hankkimalla pysytään toimintoja miettimään. En olisi sijoittamassa isoja rahoja Jäppilän seurakuntataloon.

Muiden muassa Jouni Vironen, Päivi Thitz, Tuomo Rytkönen ja Harri Hakulinen toivat esille kiinteistöstrategian tärkeyden.

Päivi Thitz huomautti, että pitää tehdä pitemmän päälle kestävä ratkaisu ja ajatella koko seurakuntaa.

– Jäppilässä on hyvin aktiivista toimintaa. Siellä on seurakunnan aktiivisinta porukkaa ja seurakuntalaiset kantavat paljon vastuuta. Sitoutumista ei pidä lähteä rikkomaan vaan on huolehdittava jatkuvuudesta.

Hänen mukaansa olisi tärkeää tehdä pysyviä ratkaisuja, eikä väliaikaisia, joissa ihmiset joutuvat siirtymään paikasta toiseen.

– Siinä käy helposti kato. Käytetään riittävästi aikaa suunnitteluun ja rakennetaan luottamusta.

Pieksämäen seurakunnalla on omistuksessaan 22 kiinteistöä, kolme osakehuoneistoa ja 30 tonttia.

Säilytettäviä kiinteistöjä ovat kirkkorakennukset, Virtasalmen seurakuntakoti, Nuuvinniemen leirikeskus, Vangasniemen siunauskappeli ja huoltorakennukset. Sen sijaan Siilin siunauskappelin siirsi realisoitavien rakennusten listalle jo aiemmin kirkkoneuvosto.

Seurakunta luopuu strategian perusteella viimeistään kymmenen vuoden kuluttua Jäppilän seurakuntatalosta ja Virtasalmen leirisaaresta sekä Naarajärven seurakuntatalosta, joista luopumista pidetään vaikeimpana asiana.

Sen sijaan Syrjälammen seurakuntakeskus, Suorannantien seurakuntakoti, Virtasalmen pappila, Kontiopuiston seurakuntakoti, Sinikellonkujan kerhotila ja Pappilankeskus eivät juuri herätä tunteita.