Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäen veroprosentit pysyvät lähes ennallaan, valtuustossa tukku aloitteita

Pieksämäen kaupunginvaltuusto päätti pitää Pieksämäen kaupungin vuoden 2021 tuloveroprosentin nykyisellään, 22 prosentissa. Myös kiinteistöveroprosentit säilyvät suurelta osin ennallaan, vain voimaloiden veroprosentti nousee 2,60:stä 2,80:een.

Valtuutettu Risto Mykkänen (vas.) huomautti, että Pieksämäkeä pidettiin kovana verottajana, kun veroprosentti nostettiin 22:een. Nyt muut maakunnan kunnat ovat nostaneet omia veroprosenttejaan ja Pieksämäki on nyt keskivertoverottaja.

– Veronkorotuskorttia on käytettävä harkiten, Mykkänen lisäsi.

Etelä-Savon maakuntaliiton perussopimusta ollaan muuttamassa, kun muutama kunta vaihtaa maakuntaa. Samalla on esitetty, että maakuntavaltuutettujen määrää muutetaan siten, että jokaisesta jäsenkunnasta valittaisiin yksi valtuutettu edellisen vuoden ensimmäisen päivän väkiluvun mukaista alkavaa 3000 asukasta kohti. Voimassa olevassa perussopimuksessa peruste on yksi valtuutettu alkavaa 2500 asukasta kohti.

Mika Majamäki (vihr.) arvioi, että kunnat menettävät prosenttiosuuksiaan valtuustossa.

– Tämä meinaa mennä sopan sisällä.

Risto Ockenström (kesk.) huomautti vuoden arviointikertomuksesta, että valtuuston tulisi yhtyä tarkastuslautakunnan esille ottamaan sote-kiinteistöjen turvaamistavoitteeseen sote-ratkaisussa. Valtuuston tulisi evästää kaupungin sote-neuvottelijoita tavoittelemaan kiinteistöjen järkevää käyttöä. Tähän pyrittäessä on huolehdittava kiinteistöjen hyvästä kunnossapidosta.

Nopean kokouksen lopuksi jätettiin muutama valtuustoaloite. Kaija Viljakainen (kesk.) teki aloitteen Kulomäentien liikenneturvallisuuden parantamisesta, Risto Ockenström ehdotti, että liikuntatoimen tehtäväksi annetaan ensilumen ladun suunnittelu ja toteutus. Alpo Salon (dem.) aiheena oli Palvelutalo Abeli, joka tulisi 29 valtuutetun allekirjoittaman aloitteen perusteella hankkia kaupungin omistukseen. Salon mukaan talon omistavalla Pieksämäen palveluasunnot ry:llä ei ole muuta roolia kun rahastaa kaupungilta kiinteistön vuokra. Lisäksi yhdistys on Salon mukaan kaupungille velkaa lähes 200 000 euroa.

– Asia pitää selvittää. Tämä on valtuuston tahto. Ei ole riskiä siitä, että kiinteistö jäisi tyhjilleen, koska kaupungin väestö on niin vanhaa ja vanhusväestön prosenttiosuus vain lisääntyy.

Veli Pekka Myyryläisen (ps.) tekemässä aloitteessa vaaditaan kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Sepposen (kesk.) luottamuksen selvittämistä, koska nämä olivat Myyryläisen mukaan sopineet liikuntahallin rakennussopimuksesta Wasa Groupin kanssa niin, että Wasa Groupilla on mahdollisuus muuttaa rakentamisen aikataulua omavaltaisesti. Asiaa ei ollut tuotu kaupunginhallitukseen.