Vetovoimainen kotihoito -hanke haastaa Pieksämäen kotihoidon väen mukaan valtakunnalliseen somehaasteeseen. Ideana on kertoa positiivisia asioista omasta työstä tai vanhusalan opiskelusta sosiaalisessa mediassa tekstin ja kuvien välityksellä valtakunnallisella Vanhustenviikolla 4.–11.10.2020.
Somehaasteen tavoitteena on saada vanhustyötä tekevien ja opiskelevien ääni kuuluviin ja kertoa siitä hyvästä työstä, joka usein jää näkymättömiin.
‒ Olemme lähettäneet haasteen ja osallistumisohjeet Pieksämäen kotihoidon henkilöstölle, mutta haasteeseen saa ilman muuta tarttua kuka tahansa vanhustyön ammattilainen, projektikoordinaattori Marjo Pulliainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Haasteeseen voi osallistua käyttämällä sosiaalisessa mediassa tunnisteita: #vetovoimaa ja #onnihetki. Lisäksi kotihoidon työntekijöitä pyydetään lisäämään #kotonakohdataan ja #vetoakotihoitoon -tägit.
Vanhustyön ongelmat ovat olleet viime vuosina otsikoissa. Alan heikko imago näkyy vaikeuksina saada uusia hoitajia töihin ja opiskelijoita vanhustyön koulutusohjelmiin.
Tämä heijastuu myös jo alalla olevien työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin. Vanhusten määrän ja hoivan tarpeen lisääntyessä haasteet kasvavat.
Vanhustyön kentältä kuuluu myös toisenlaisia ääniä. Hoitajat kertovat merkityksellisestä ja monipuolisesta työstä, johon on mukavaa lähteä työvuoroon sekä oman työn arjesta, joka on hyvin erilaista, kuin uutiskohuissa kerrotaan.
‒ Valtakunnalliset kohuotsikot tuntuvat kaukaisilta Pieksämäen näkökulmasta katsottuna. Kehittämisen tarvetta on aina, mutta moni asia on meillä Pieksämäellä hyvin, kotihoidon esimies Eija Tikkanen sanoo.
Vanhustyön imago-ongelmiin on tartuttu Savossa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla kuudessa kehittämishankkeessa. Vanhustyön somehaaste on kuuden hankkeen yhteinen ponnistus, jossa kisataan leikkimielisesti eri alueiden välillä.
‒ Tämä on hyvä mahdollisuus nostaa myös Pieksämäen näkyvyyttä ja kertoa asioista, jotka meillä toimivat, Tikkanen muistuttaa.
‒ Tarkoitus ei myöskään ole vaientaa keskustelua vanhustyöhön liittyvistä epäkohdista. Myös sille on oma paikkansa, että ongelmiin pystytään tarttumaan ja löytämään parempia ratkaisuja, Pulliainen lisää.
Vetovoimainen kotihoito – tehdään hyvä arki yhdessä -hanke vahvistaa kotihoidon vetovoimaisuutta kehittämällä työhyvinvointia, ammatillisuutta, palveluprosesseja, tiedolla johtamista ja viestintää. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Essote, Diak, Esedu ja XAMK.