Hirvet lähtivät liikkeelle – Hirvikolareita sattunut nyt useita joka viikko

Savossa on parin viime viikon aikana sattunut yli kymmenen hirvikolaria.

– Selvästi hirvet ovat alkaneet taas liikkua, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista sanoo.

Syys–lokakuu on vuoden pahinta hirvionnettomuuksien riskiaikaa. Hirvet alkavat liikkua kiima-ajan vuoksi, minkä lisäksi niitä alkaa ajaa liikkeelle myös talvilaitumille siirtyminen sekä metsästyskausi.

Pahkinin mukaan hirvikolareita sattuu eniten hämärän aikaan. Syys–lokakuussa se tarkoittaa aamua kello 6–9 tai iltaa kello 18–21. Viime päivinä aamuliikenteessä moni on nähnyt tiellä toikkaroivia hirviä.

– Tilastollisesti on todennäköistä, että Itä-Suomessa tapahtuu syksyn aikana keskimäärin kaksi eläinonnettomuuta joka vuorokausi. Kuljettajan paras keino välttää onnettomuus on ajonopeuden laskeminen.

Vaikka kolaria ei pystyisi välttämään, ajonopeuden laskeminen vähentää riskiä loukkaantua tai kuolla hirvikolarissa.

Hirvi tulee tielle hyvin yllättäen

Pahkin kehottaa kiinnittämään ajonopeuteen huomiota etenkin hämärässä, huonon näkyvyyden vallitessa kuten aamusumussa sekä erityisesti pusikkoisilla tieosuuksilla.

Kolareiden sesongin ajoittuminen syksyn hämäriin hetkiin voi johtua monesta syystä. Silloin näkyvyys tieympäristössä on heikko, hirvet ovat aktiivisia etenkin auringonlaskun aikaan, hirvet uskaltavat hämärässä ylittämään teitä rohkeammin kuin kirkkaassa päivänvalossa ja lisäksi autojen kuljettajien vireystila voi olla illalla heikompi kuin päiväsaikaan.

Poliisin mukaan liikenteessä kannattaisi nyt reagoiga hirvivaaramerkkeihin, tarkkailla tien vierustoja ja käyttää pimeällä mahdollisimman paljon kaukovaloja.

Nopeuden hidastaminen antaa kuljettajalle lisää havainnointi- ja reagointiaikaa.

Hirvillä on esimerkiksi petoeläimistä poiketen tapana juosta metsästä aivan suoraan tielle, joten siksi ne yllättävät kuljettajat helposti.

Kuitenkin jos tien sivussa seisoo hirvi, silloinkin kannattaa hidastaa, sillä lähellä voi olla muita hirviä, jotka voivat sännätä tielle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut