Pieksämäellä kaksi koronatartuntaa – Maskisuositus koskee myös Etelä-Savoa, maskin käyttö vaatii huolellisuutta käyttäjältään

Tara McLees

Essoten alueella on löytynyt kaksi uutta koronatartuntaa, molemmat Pieksämäellä. Covid19-tauti havaittiin testeissä, kertoo Essote tiedotteessaan.

Tartunnan saaneiden haastattelujen mukaan he ovat käyneet perjantaina 7. elokuuta Mikkelissä Pitkäjärven ABC:lla klo 12–13 välillä ja ovat voineet altistaa virukselle kyseinä aikana siellä olleita.

– Mikäli kyseisenä aikana siellä olleille tulee pientäkään koronaan viittaavaa oireistoa, kehotan heitä olemaan yhteydessä Päivystysapuun 116117 koronatestauksen järjestämiseksi, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Karanteeniin laitettavia henkilöitä ei tartunnan saaneiden haastatteluissa ole löytynyt.

– Pieksämäen tilanne koronan suhteen on ollut pitkään rauhallinen. Tämä on meille tärkeä varoitus, että epidemia ei ole ohi, sanoo vt. johtava lääkäri Aino Rubini Pieksämäen kaupungilta.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa kansalaisia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

– Tautitapauksia tulee edelleen ilmi. On todella tärkeää, että annettuja ohjeita noudatetaan. Tämäkin tapaus osoittaa, että tauti voi lähteä alueellisesti liikkeelle missä tahansa, Seppälä sanoo.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) antoi torstaina pitkään odotetun kasvomaskisuosituksen. Suositus koskee lähes kaikkia Suomen sairaanhoitopiirejä, mukaan lukien Etelä-Savon. Maskia suositellaan yli 15-vuotiaille.

Suosituksen mukaan maskia tulisi käyttää joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin sekä testin tulosta odotettaessa ja riskialueilta Suomeen palattaessa. Maskia suositellaan käytettäväksi myös silloin, jos lentokentältä siirrytään suoraan karanteeniin.

Kasvomaskin oikeanlainen käyttö vähentää koronaviruksen tarttumista pisaratartuntana eli yskiessä, aivastaessa ja puhuttaessa.

Maskin tulee asettua tiiviisti kasvoille, eikä siihen saa koskea desinfioimattomilla käsillä. Käytettyä maskia ei pidä käyttää uudestaan. Kangasmaskit tulee pestä vähintään 60 asteessa aina käytön jälkeen.

Keskustelu