Koronatestiin usein jo samana päivänä: Näytteenottomäärät Pieksämäellä moninkertaisia heinäkuuhun verrattuna

Kuvituskuva. Marko Kauko

Kari-Pekka Issakainen

Pieksämäellä koronavirustestiin pääsee pääsääntöisesti samana arkipäivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

– Olemme pystyneet nostamaan näytteenottomääriä varsin hyvin kysyntää vastaavaksi, vaikka näytteenottomäärät ovat nousseet nyt elokuussa välillä moninkertaisiksi esimerkiksi heinäkuuhun verrattuna, Pieksämäen kaupungin vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini sanoo.

Testiin pääsee soittamalla arkisin terveyskeskuksen vastaanotoille kello 8-14 välillä tai ottamalla yhteyttä nettisivujen chat:in kautta. Testauspiste on ulkona kiirevastaanoton edustalla. Testin ja sen vastauksen odotuksen ajaksi on syytä eristää itsensä kotiin.

– Erityisesti viime maanantait ovat olleet ruuhkaisia terveyskeskuksen vastaanottojen puhelinpalvelussa mutta kaikille takaisinsoittopyynnön jättäneille on pystytty soittamaan saman päivän aikana takaisin. Negatiiviset koronatestivastaukset pääsääntöisesti ilmoitetaan meillä tekstiviestillä heti tulosten tultua ja tämä nopeuttaa potilaan vastauksen saantia, Rubini jatkaa.

Korona on opettanut myös Pieksämäellä, että paljon potilaiden asioita voidaan hoitaa myös etänä esimerkiksi puhelimella tai videovastaanotoilla.

– Olemme saaneet käyttöömme uusia työvälineitä potilaiden yhteydenotoille ja talon sisäisiin konsultaatioihin sekä etävastaanottoihin. Potilaille on avattu chat- mahdollisuus meidän nettisivuille ja samaa järjestelmää siis hyödynnämme videovastaanotoissa ja talon sisäisissä konsultaatioista.

Koronan myötä on tullut aseptisen työskentelyn harjoitusta ja hygieniakäytäntöjä on tehostettu.

– Suojavarusteita meillä on riittävästi syksylle, varastoja on täydennetty.

Potilaille korona on näkynyt niin, että entistä isompi osa palveluista tapahtuu ajanvarauksella ja että entistä enemmän asioita hoidetaan puhelimella tai sähköisesti.

– Enää ei voi lampsia paikan päälle kaikkia asioita hoitamaan. Potilaat ovat tämän varsin hyvin ottaneet vastaan ja ehkä huomanneetkin, että asiat hoituvat hyvin myös näin. Valtaosin on myös ymmärretty, että flunssaoireisena ei voi asioida mutta erikoisjärjestelyin ennakkotiedon avulla kiireelliset sote-palvelut järjestyvät kyllä niitä tarvitseville olipa kyse vaikka särkevästä hampaasta tai muusta kiireellisestä avun tarpeesta, Rubini sanoo.

Hän kehuu henkilökunnan toimintaa vaikeassa tilanteessa.

– Henkilökuntamme ansaitsee isot kiitokset. He ovat joutuneet toimimaan jatkuvasti muuttuvien ohjeiden kanssa ja opettelemaan uusia toimintatapoja muutenkin kuormittavassa tilanteessa, mutta olemme silti saaneet palvelut pidettyä yllä ja jopa parannettuakin niitä.

Ensi maanantaista 17. elokuuta alkaen kiirevastaanotto palvelee joka päivä vuoden ympäri kello 8-20 välisenä aikana. Muutoksen taustalla on uusi työaikalaki.

Keskustelu