Elpymisrahasto huonon taloudenpidon paikkaajaksi

Airi Pulkkinen

Elvytyspaketin, 750 miljardia euroa (390 mrd. avustuksia, 360 mrd. lainoja), suurimpia saajia ovat Italia, Espanja, Ranska, Kreikka ja Portugali. Italia saisi 28 prosenttia eli 210 mrd., josta 81 mrd. lahjarahaa. Espanja saisi 140 mrd., josta 73 mrd. lahjaksi. (Kauppalehti 22.7.) Siis rahaa maille, joissa Eu:n budjettisääntöjä ei ole vuosikausiin noudatettu, ei myöskään EU-mahtimaa Ranskassa.

On muistettava, että EU-maat ovat jo huhtikuussa sopineet 540 miljardin koronahätälainoista. Italia on jäänyt odottamaan ilmaisia avustuksia. Suomen laskennalliset maksut 390 miljardista eurosta olisivat alustavan arvion mukaan 6,6 miljardia euroa ja sitä maksettaisiin vuoteen 2058 saakka. Tämä on vasta päänavaus, EU maiden yhteisvastuullinen velka jää unionin työkalupakkiin.

Suurempi ongelma on Italian velka, yli 2400 mrd. sekä Espanjan 1200 mrd. Nämä velkaantumiset ovat olleet jo vuosia EU:ssa tiedossa. Sanktiomenettelyihin ei ole ryhdytty EU vastaisuuden pelossa. Ranska ja Saksa ovat ottaneet tietoisen riskin luotottaessaan raskaasti velkaantunutta Italiaa ja Espanjaa. Suomalaisilla veronmaksajilla ei ole osuutta eikä arpaa heidän välisiin sopimuksiin ja rahaongelmiin. Italian asukasluku 61, Ranskan 67, Espanjan 47 miljoonaa. Raskaasti verotettu 5,5 miljoonan Suomen kansa joutuu avustamaan kotitalouksiltaan rikkaampia, matalan veroasteen etelän maita. Jo oma kansallinen koronavelkamme aiheuttaa 19 miljardia lisävelkaa.

Veronkeruu Italiassa on erityisen tehotonta; veronkierto, harmaa talous, mafia ja korruptio ovat maan tapa. Italian mafian vastainen tutkimusvirasto DIA varoitti 17.7., että mafia laatii jo strategioita päästäkseen käsiksi Euroopan unionin satojen miljardien eurojen elvytyspakettiin, kertoo uutistoimisto AP. DIA:n mukaan mafia voisi päästä rahoihin käsiksi muun muassa korruption kautta sekä hyödyntämällä Italian hidasta ja tehotonta byrokratiaa. (Iltalehti 21.7.2020)

Elvytyspaketti kiristää hyvin hoitaneiden, muun muassa Suomen elpymistä. Sopimuksen laiha lohtu se, että saimme pitää maataloustuet ennallaan. Valtteri Ahti, Danske Bank: ”Tämän elvytyspaketin myötä siirrytään tulonsiirtounioniin, jossa ”rikas pohjoinen” maksaa etelän menoja. Miten tämä perustellaan veronmaksajille Suomessa? Vaarallisinta on, että nyt avataan Pandoran lipas, jäsenmaiden massiivisille yhteisille veloille ja EU-verotusoikeudelle. Uusia veroja voidaan aina keksiä kun etelä tarvitsee rahaa.”

Tiedossahan on, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo pitkään esittänyt euroon kuuluville maille yhteistä budjettia, yhteistä valtiovarainministeriä, veronkantoa ja yhteisvastuun lisäämistä jäsenmaiden kesken. Ei ole yllätys, että Macronin mielestä integraatiota pitää vähin äänin syventää ja ottaa aimo askel kohti liittovaltiota. Mahdollistiko nyt korona tämän unelman toteutumiseen?

Tällaisella politiikalla talouskriisi on ja pysyy Välimeren EU-maissa. Nyt se tulee täydellä voimalla meillekin, jos antaudumme muiden määräiltäviksi. Tätä menoa meistä on oikeasti tulossa Pohjolan Kreikka.

Luottoluokittaja Fitch varoitti Suomea omassa raportissaan kuukausi sitten velkaantumisesta. Elvytyspaketti on tukipaketti, jolla pidetään euroa pystyssä. Pitäisi puuttua siihen perimmäiseen valuvirheeseen eurossa: siellä on maita, jotka eivät oman taloudellisen tilanteensa ja ennen kaikkea fiskaalisten perinteidensä vuoksi kuulu sinne.

Yhteisvaluutta on itse asiassa euroalueen taloudellisen kehityksen jarru, sillä se pakottaa tukemaan rapakuntoisia maita taloutensa paremmin hoitaneiden maiden lompakosta.

Raimo Sailas HS 1.9.2015 kolumnissaan Epäonnistunut eurohanke tarvitsee ihmeen: ”Välimeren maissa korruptio, veronkierto ja nepotismi ovat syöpyneet syvälle yhteiskuntien rakenteeseen – Italian mafiasta puhumattakaan – sitä ei vuosikymmenissä muuteta”.

Kommentoi