Pieksämäen terveyskeskus miellyttää nuoria tulijoita: kaupunki palkkasi viisi uutta virkalääkäriä

Uusista lääkäreistä Emilia Jänisoja on lähtöisin Vaasasta ja Emmi Liukkonen Pieksämäeltä. Takana keskellä perusturvajohtajan sijainen Mari Teittinen. Jaana Virtanen

Jaana Virtanen

Pieksämäen terveyskeskuksessa oli aluksi avoinna kaksi lääkärin virkaa, joihin tuli useita hakemuksia. Se antoi sysäyksen avata haettavaksi kolme virkaa lisää ja kaikkiin virkoihin saatiin hakijat. Niinpä viisi virkaa on nyt täytetty.

– Kaikki uudet virkalääkärit ovat olleet täällä aikaisemmin harjoittelujaksolla tai kesälääkäreinä, kertoo perusturvajohtajan sijaisena toimiva Mari Teittinen, joka on Pieksämäen perusturvan vastaanotto- ja sairaalapalvelujen tulosaluejohtaja.

– On tosi hienoa, että useita virkoja saatiin täytettyä. Pieksämäellä on tehty kehitystyötä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja etenkin vastaanottopalveluissa.

On myös selkiytetty vastaanoton tehtäväkuvaa ja työntekijöiden tehtäviä. Perehdytys ja taustatuki toimivat.

– Seniorilääkärien konsultaatiota on lisätty aika paljon sekä lääkäreille että hoitajille.

Vastaanoton työn selkiinnytys tuo omaan työhön hallittavuutta.

Uudet lääkärit tekevät pääosin yleislääkärin työtä, kertoo vt. johtavan lääkärin Aino Rubinin kesälomansijaisena toimiva Erika Rannanheimo, joka on työskennellyt talossa jo pitempään.

– Osastotyö, päivystys ja kiirevastaanotto sekä lakisääteisinä neuvolatyö, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto kuuluvat myös tehtäviin, mutta niissä työnjako lääkärien kesken tapahtuu osin kiinnostuksen mukaan. Osaamisen mukaan työskentely on mahdollista mielenterveyspalveluissa ja perheneuvolassa.

– Valitut virkalääkärit ovat nuoria ja moni käy erikoistumisjaksoilla erikoissairaanhoidon puolella. Viran kautta he ovat sitoutuneet tänne meille.

Yleislääketieteestä kiinnostunut Emmi Liukkonen on kotoisin Pieksämäeltä. Hän oli terveyskeskuksessa työssä opiskeluaikana ja pitää työstä ja työpaikasta.

– Täällä on mukava paikka terveyskeskuksen puolella ja töitä on mukavasti, hän sanoo.

Vaasasta lähtöisin oleva Emilia Jänisoja on asunut Savossa seitsemän vuotta. Hän pitää itäsuomalaisesta elämänmenosta siinä määrin, että on päättänyt jäädä tänne. Hän aikoo erikoistua geriatriaan.

– Sain kuulla tästä paikasta aikoinaan hyvää. Tykkään työilmapiiristä ja työyhteisöstä.

Jänisoja naureskelee kommunikaation erilaisuudelle länsirannikolla ja Itä-Suomessa. Aluksi oli uutta kuulla asioiden ilmaisua kierrellen ja kaarrellen, kun oli tottunut siihen, että asiat sanotaan suoraan.

Terveyskeskuksessa on tätä nykyä aika vakaa henkilökuntatilanne, arvioi Teittinen.

Sosiaalityöntekijöiden, psykologien ja puheterapeuttien saatavuus on ollut vaihtelevaa.

Suunterveydessä hoitotakuu toteutuu Pieksämäellä neljässä kuukaudessa, kun lakisääteinen määräaika on kuusi kuukautta. Perusterveydenhuollon hoidontarpeen arviointi tehdään välittömästi ja kiireettömän hoidon hoitotakuu on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa, toimenpidettä tai erityistoiveita asiakas odottaa hieman kauemmin. Hoitotakuu on lain mukaan kolme kuukautta ja toteutuu tällä hetkellä hyvin.

Pieksämäen terveyskeskuksen asiakasmäärä nousu viime vuotta seitsemän prosenttia ja samoin kasvoi kyky ottaa vastaan asiakkaita.

– Valmiiksi ei ole tultu vaan paikallisen toiminnan kehittäminen jatkuu edelleen.

Perusturvaan on koulutettu myös kahdeksan lääkettä määräävää sairaanhoitajaa, jotka ovat saaneet lisäkoulutusta potilaiden tutkimiseen, hoidontarpeen arviointiin ja he voivat rajoitetussa määrin kirjoittaa lääkereseptejä.

– Kliininen osaaminen selkeästi paranee koulutuksen myötä. On saanut olla todistamassa ammatillisia kasvutarinoita, Teittinen lisää.

Kommentoi